Zoeken

Marokkaanse HSL is koninklijke gril

29 september 2011 - 11:00 - Marokko

©

Aan de vooravond van het bezoek van de Franse president Nicolas Sarkozy aan Marokko, waar hij samen met koning Mohammed VI moet deelnemen aan de inhuldiging van de bouw van de TGV-verbinding tussen Tangier en Casablanca, wordt het project steeds meer omschreven als een "koninklijke gril" vanwege zijn hoge prijs, namelijk 33 miljard dirham.

Het project schets een duidelijk beeld van het belang van de markten die Frankrijk zich in Marokko toeëigend, zegt het Frans persagentschap AFP in een artikel getiteld "Marokko, een klein paradijs voor de Franse bedrijven".

Frankrijk is inderdaad de eerste handelspartner en belangrijkste leverancier van Marokko met een omzet van 4 miljard euro in 2010, wat neerkomt op 15% marktaandeel. 25% van de Marokkaanse export gaat ook naar Frankrijk.

In 2010 bereikten de Franse directe investeringen in Marokko 1,8 miljard euro, oftewel 60% van de totale buitenlandse directe investeringen in Marokko, dat de tweede plaats haalt, net na China, wat betreft Franse investeringen.

Op dag van vandaag zijn ook 750 Franse bedrijven in Marokko gevestigd en gebruiken ongeveer 100.000 Marokkanen.

De Franse FDI dat een lichte daling kenden in de eerste helft van 2011, lijken sinds juli terug te stijgen, zegt Philippe Confais, CEO van de Franse Kamer van Koophandel en Industrie in Marokko (CFCIM).

Voor het Internationaal Monetair Fonds (IMF), zal Marokko naar verwachting een groei van 4,6% kennen in 2011. Het koninkrijk is één van de weinige Arabische landen die de gevolgen van de economische crisis sinds het begin van de Arabische lente, relatief goed beleven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team