Zoeken

Marokkaanse henna: kunst en traditie

3 augustus 2023 - 09:00 - Marokko

©

Henna, een eeuwenoude traditie in Marokko die haar oorsprong vindt in de Amazigh-cultuur, is meer dan een decoratief ritueel. Oorspronkelijk diende henna als een natuurlijk middel tegen de hitte, met haar verkoelende en hydraterende eigenschappen. Duizenden jaren geleden werd het ook gebruikt om maagpijn, hoofdpijn en huidaandoeningen te verzachten.

In Marokko wordt elke speciale gelegenheid gevierd met henna, en bij bruiloften wordt er zelfs een volledige henna-ceremonie georganiseerd. Deze vieringen markeren belangrijke mijlpalen in het leven van jonge vrouwen. Van verlovingen tot zwangerschappen, henna "laat een spoor achter" op deze bijzondere momenten - hoe donkerder de hennatekening, hoe dieper de liefde wordt geacht te zijn.

Lees ook: Opgelet met henna tattoos!

Henna is voor iedereen. Vrouwen van alle leeftijden krijgen prachtige ontwerpen op hun handen en voeten, terwijl sommige mannen ervoor kiezen hun baarden te kleuren. Tijdens een huwelijksfeest krijgt de bruid echter het meest uitgebreide ontwerp, en alleen getrouwde vrouwen mogen henna op de zolen van hun voeten aanbrengen.

Henna wordt geacht "baraka", ofwel geluk te brengen en te beschermen tegen het boze oog. Typische motieven bevatten een oog, de "hamsa", of diamantvormige patronen. Deze attributies geven henna een spirituele betekenis, naast haar sociale betekenis. Het aanbrengen van henna draait ook om waardering en versterking van de schoonheid van vrouwen.

De henna-plant, Lawsonia inermis, groeit in woestijnklimaten en dus voornamelijk in het zuiden van Marokko. Na de oogst worden de bladeren gedroogd, verpletterd en verwerkt tot een pasta. Het doel van dit proces is om een zo groen mogelijke pasta te produceren, aangezien een groenere pasta resulteert in een sterkere rode kleur op de huid.

Lees ook: Nekacha op Djemaa el Fna rekent toerist 1200 dirham aan voor henna-tatoeage

Terwijl de Indiase henna bekend staat om haar bloemige ontwerpen, neigt de Marokkaanse traditie meer naar geometrische patronen. Het is tevens raadzaam om voorzichtig te zijn met zwarte henna, vaak aangeboden door oplichters in de grote steden. Deze variant bevat vaak PPD, een chemisch product dat ernstige allergische reacties kan veroorzaken. De prijzen voor henna variëren afhankelijk van de locatie, met hogere prijzen in toeristische steden zoals Marrakech en Casablanca.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team