Zoeken

Marokkaan verdacht van drugssmokkel vrijgelaten: "Ik leef een nachtmerrie"

24 september 2023 - 20:00 - Wereld

©

De onderzoekskamer van het hof van beroep in het Franse Rennes heeft besloten een Marokkaanse man, verdacht van betrokkenheid bij de import van twee ton cannabis uit Marokko, vrij te laten.

De 33-jarige Fahed, een financieel controleur uit Cholet die verdacht wordt van deelname aan de import van twee ton cannabis uit Marokko naar Frankrijk, is op vrije voeten. De onderzoekskamer van het hof van beroep in Rennes besloot hem afgelopen vrijdag vrij te laten. De vrijheids- en detentierechter van dezelfde stad had reeds om zijn vrijlating gevraagd. In juni was het Openbaar Ministerie nog tegen zijn vrijlating, waarop zijn voorlopige hechtenis werd verlengd.

Lees ook: VS bevriezen bezittingen Antwerpse drugsbaron Othman El Ballouti

Fahed werd op 17 mei 2022 gearresteerd en kan nu eindelijk naar zijn huis in Cholet terugkeren en zijn werk hervatten. Hij heeft zijn verblijf in de gevangenis als een nachtmerrie ervaren. "Ik leef al bijna achttien maanden een nachtmerrie... het zet je aan het denken," zei hij. Hij kon niet bij de eerste schooldag van zijn ernstig gehandicapte zoon zijn. De moeder van het kind was in Marokko tijdens de aardbeving op 8 september, maar hij kon niet naar haar informeren.

Een onderzoek in Lille wees Fahed aan na het "decoderen van een versleutelde boodschappendienst" waarbij "meerdere handels" aan het licht kwamen. Zijn "opdrachtgever"? Een man uit Marokko die "meerdere individuen" in contact bracht met "Marokkaanse chauffeurs die de Spaanse grens overgingen". Deze chauffeurs laadden de vrachtwagens uit en verdeelden de cannabis over verschillende voertuigen om het vervolgens op te slaan of "rechtstreeks" aan de ontvangers te leveren.

Lees ook: Marokkaanse vertegenwoordiger drugskartel Los Zetas opgepakt in Madrid

Fahed wordt verdacht van "direct contact met de Marokkaanse opdrachtgever" en van "meerdere reizen" vanaf de Spaanse grens om te zorgen voor de "beveiliging van de goederen". Aanvankelijk beweerde hij dat zijn trips te maken hadden met "ontmoetingen met prostituees", maar gaf later toe dat hij "tegen zijn wil" betrokken was bij de handel. Hij stelde alleen "opdrachten uit te voeren" maar gaf uiteindelijk ook toe dat hij "wist wie de Marokkaanse opdrachtgever was".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team