Zoeken

Marokkaan had beter geen bericht op Facebook gepubliceerd...

26 december 2019 - 11:50 - Marokko

©

Een Marokkaanse scholier is afgelopen donderdag tot drie jaar gevangenisstraf veroordeeld na op sociale media een bericht te hebben gedeeld met de woorden van omstreden liedje "3acha cha3b" van rapper Gnawi.

De rapper werd zelf al tot een gevangenisstraf veroordeeld voor laster en publieke beledigingen. Hij werd veroordeeld op basis van artikels 142, 179 en 444 van het Marokkaanse wetboek van strafrecht. Volgens deze artikels wordt het beledigen van de Koning of een troonopvolger met maximaal 1000 dirham boete en vijf jaar gevangenis gestraft.

H24info bericht dat Aziz Ghali, voorzitter van de Marokkaanse mensenrechtenorganisatie AMDH, de zware straf die tegen de tiener werd uitgesproken voor het "delen van een simpele foto op sociale media" aan de kaak heeft gesteld. Volgens hem "bewijst de Staat opnieuw dat het alle vormen van dialoog wil verbieden, na de openbare ruimtes te hebben gemuilkorfd".

In een context waarin burgerjournalistiek steeds populairder is, is het veroordelen van een scholier tot een dergelijke gevangenisstraf zeer ernstig, aldus Aziz Ghali, die aan de Staat vraagt om de burgers vrij hun mening te laten uiten op sociale media.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team