Zoeken

Koning Mohammed VI opgeroepen om PJD-invloed op moskeeën te verminderen

12 december 2020 - 18:20 - Marokko

©

In Marokko is veel verontwaardiging over de strategie van de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (PJD) om via moskeeën stemmen te winnen in aanloop naar de parlementsverkiezingen van volgend jaar. Organisaties uit het maatschappelijke middenveld roepen Koning Mohammed VI op om de methodes van de PJD te veroordelen.

Dat ook de minister van Habous en Islamitische Zaken, Ahmed Taoufiq, niet blij is met de invloed die de PJD wil uitoefenen op de gebedshuizen, bleek toen hij de Kamervragen van de PJD-fractie over de rol van de moskeeën in de strijd tegen het coronavirus beantwoordde. Hoewel hij erkende dat de moskeeën een belangrijke rol spelen in het bestrijden van het virus, hekelde hij dat de PJD van plan is om in deze ruimtes voor erediensten te investeren voor electorale doeleinden.

Volgens Khalid Boukerai, een Kamerlid van de PJD-fractie, wil zijn partij slechts dat de gebedshuizen ook worden gebruikt als onderwijsruimten om Marokkanen voor te lichten over de beste manier om het coronavirus te bestrijden. Ook riep hij alle imams en predikers op om zich bij de campagne voor de strijd tegen de pandemie aan te sluiten.

Omdat het maatschappelijke middenveld zich grote zorgen maakt over de groeiende invloed van de PJD op de gebedshuizen, is er een petitie aangeboden aan Koning Mohammed VI om de bemoeienis van de politieke partij een halt toe te roepen. De initiatiefnemers van de petitie beschuldigen de ideologische tak van de PJD ervan hun ideologische benadering gemeengoed te willen maken in alle moskeeën van Marokko. Dit zou in strijd zijn met de principes van de Maliki-doctrine. Er wordt geschat dat de PJD via moskeeën 20.000 stemmen wil winnen voor de volgende verkiezingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team