Zoeken

Geleidelijke heropening Marokkaanse moskeeën

27 november 2020 - 09:40 - Marokko

©

Om tegemoet te komen aan de steeds luider wordende vraag om de moskeeën in Marokko weer open te stellen, is er een proces gepland voor de heropening van de gebedshuizen. Voor veel moskeeën heeft dit echter niet eens te maken met de gezondheidsvoorschriften die zijn ingevoerd in de strijd tegen het coronavirus, maar gaat het eerder om een geldkwestie.

Afgelopen maandag heeft de minister van Habous en Islamitische Zaken, Ahmed Toufiq, een rapport gepresenteerd in de Tweede Kamer over de stand van zaken in de Marokkaanse moskeeën. Hieruit blijkt onder andere dat de hervatting van het vrijdaggebed in nog eens 5000 moskeeën geen invloed heeft gehad op de effectiviteit van de preventieve maatregelen. Toufiq meldde dat de moskeeën zeker geen broeihaarden voor het coronavirus zijn geworden sinds de heropening.

De toezichthoudende afdeling van het ministerie van Islamitische Zaken besloot na een toenemende vraag naar de mogelijkheid om het gebed weer in de moskeeën te verrichten, om de stapsgewijs de gebedshuizen te openen. De minister meldde ook dat 287 van de 67.000 imams in Marokko besmet zijn geraakt met het coronavirus. Hieruit blijkt volgens hem dat de moskeeën de coronaregels goed hebben nagevolgd. De Marokkaanse staat is van plan om na de vaccinatiecampagne alle gebedshuizen in het land weer te openen.

Ook gaf Toufiq informatie over het erfgoed van de Habous, wat eveneens onder zijn ministerie valt. In de periode 2010-2018 zijn slechts 40 projecten uitgevoerd en momenteel worden 50 projecten voltooid. De kosten voor herstelwerkzaamheden aan moskeeën en andere religieuze gebouwen worden geschat op 2,2 miljard dirham. Er zijn 2400 moskeeën die pas heropend kunnen worden nadat de nodige herstelwerkzaamheden zijn uitgevoerd.

Ook heeft de Marokkaanse regering opdracht gegeven aan lokale ambtenaren om de moskeeën in het land een uitstel van de aflossing van hun schulden te geven. Vanuit het parlement kwamen er verzoeken om de procedures voor particulieren en bedrijven die een financiële bijdrage willen leveren aan het herstel van moskeeën, eenvoudiger te maken. Daarnaast pleitten verschillende parlementariërs voor financiële ondersteuning voor imams.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team