Zoeken

Ruim 90.000 kinderen zonder identiteit in Marokko

9 november 2019 - 18:40 - Marokko

©

Minister Mustapha Ramid van Mensenrechten heeft eerder deze week in het Marokkaans parlement laten weten dat het aantal kinderen zonder geboorte akte tot eind vorig jaar naar 91.747 is gestegen.

Deze kinderen hebben geen enkele identiteitsbewijs en hebben als gevolg ook geen toegang tot basisrechten zoals onderwijs of gezondheidszorg.

Volgens de bewindsmand is de eerste oorzaak van dit fenomeen huwelijken die op islamitische wijze worden gesloten en niet bij de autoriteiten worden gemeld. Een andere reden is de nalatigheid van de ouders die de geboorte niet bij de autoriteiten aangeven.

Een rapport van de afdeling toont aan dat Rabat-Salé-Kenitra het grootst aantal identiteitsloze kinderen telt met 28.346 gevallen. Daarna volgen Fez-Meknes en Marrakech-Safi met respectievelijk 15.510 en 14.085 gevallen.

Om het fenomeen te bestrijden heeft de Marokkaanse regering twee campagnes gelanceerd waarin ouders worden aangespoord om hun kinderen bij de burgerlijke stand te registreren. Er wordt daarbij ook rekening gehouden met volwassenen, wat reeds leidde tot de inschrijving van 9370 meerderjarige Marokkanen waarvan 75 procent vrouwen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team