Zoeken

Karkoubi, ’armendrug’ in Marokko

16 april 2013 - 17:30 - Marokko

©

Armendrug, beter bekend als karkoubi, richt enorm veel ravage in Marokko. Verkocht aan 2 à 100 dirham de pil, zou deze drug de oorzaak zijn van het voetbalgeweld van vorige week in Casablanca.

In Marokko zijn nog vele andere soorten armendrugs beschikbaar. ’Touar’ (revolutionair) bijvoorbeeld, is een psychotrope dat sinds kort vanuit Libië wordt ingevoerd. Mensen die het innemen verliezen hun gevoel voor de realiteit en hebben de neiging misdaden te plegen. Verslaafden aan ’Timssah’ (krokodil), drug afkomstig uit Algerije, sterven in hun meerderheid na een tweetal jaren. Boula Hamra, Skhouna, Khrichicha of nog Guadalupe zijn allen goedkope, in Marokko verkochte drugs.

Mensen die dergelijke drug innemen, gaan soms tot hun eigen familie vermoorden. Dat vertelde Mustapha Daouf, voorzitter van de NGO Kifah, dat tegen het gebruik van Karkoubi strijdt, aan onze Franse versie Bladi.net.

De daders van de bomaanslagen in mei 2003 in Casablanca, werden onder invloed van Karkoubi geradicaliseerd, aldus Daouf. Volgens informele cijfers gebruiken bovendien 57% van de gevangenen in de Oukacha gevangenis in Casablanca Karkoubi.

Mustapha Douaf woont in de bekende Kariane sloppenwijk in Casablanca. Vader en ex-drugsverslaafde, werd hij gered door zijn vrouw en een sterke wil om te genezen.

Karkoubi is sinds de vroege jaren ’70 beschikbaar in Marokko. De drug werd toen verkocht in apotheken met valse doktersvoorschriften. Tegenwoordig wordt Karkoubi ingevoerd vanuit Algerije en Latijns-Amerika, en is enkel te vinden op de zwarte markt.

Een studie van vier jaar geleden, schatte op 2 à 3% het aantal mensen die armendrug verbruiken in Marokko, aldus Khalid Ouqezza, psychiater en auteur van het onderzoek, aan Bladi.net.

Bladna.nl