19 december 2024 - 18:00 - Wereld
Een 20-jarige Marokkaanse man heeft voor de rechtbank in het Franse Agen getuigd over zijn ervaringen als slachtoffer van mensenhandel. Hij werd naar Frankrijk gelokt met de belofte van een beter leven, maar belandde in een situatie van uitbuiting op een boerderij.
"Ik was een gelukkige jongeman, vol goede moed", vertelt Oussama over zijn aankomst in Bordeaux. Maar al snel sloeg de teleurstelling toe. "Het huis van mijn werkgeefster was overvol en vervallen. Ik moest een kamer delen met vijf andere mensen. Het was er vies." Oussama moest lange dagen maken op de boerderij. "We begonnen om 8 uur, zonder beschermende kleding, in korte broek en T-shirt. Ik werkte elke dag 9 tot 11 uur in de brandende zon, soms wel 36 graden. Ik kreeg geen eten en geen geld. Ze bepaalden alles voor mij."
Lees ook: Marokkaanse broers riskeren celstraf na horrorpraktijken in Belgische slachterij
Door de hitte ging zijn gezondheid achteruit. "Op een dag had ik erge hoofdpijn en vroeg ik om een dokter, maar ze zeiden dat ik gewoon wat moest slapen. Ik mocht niet naar de dokter." Uiteindelijk liep Oussama kilometers naar de bushalte om naar het ziekenhuis te gaan. "De dokter schreef medicijnen voor, maar ik had geen geld om ze te kopen." De relatie met zijn werkgeefster verslechterde. Oussama mocht in zijn vrije tijd niet naar buiten. "Ze zei: ’Je bent hier niet op vakantie, pas op voor de politie, anders sturen ze je terug naar Marokko.’"
De werkgeefster zou Oussama ook hebben bedreigd om zijn verblijfsvergunning te blokkeren. "Ik mocht in mijn vrije tijd niet weg", vertelt hij. "Je bent als een slaaf: je werkt of je zit thuis, anders ga je terug naar Marokko." Oussama is niet de enige die werd uitgebuit op de boerderij in Espiens. Er zijn nog twintig andere slachtoffers. Ze hopen allemaal op gerechtigheid tijdens de rechtszaak. De werkgeefster wordt ervan beschuldigd de jongemannen naar Frankrijk te hebben gelokt en hun families te hebben gedwongen om duizenden euro’s te betalen voor de "kans" om in Frankrijk te werken.
Lees ook: Marokkaanse slavenhandel opgerold in Frankrijk
"Dit is een zaak van mensenhandel", zegt Sylvia Goudenège-Chauvin, de advocate van Oussama. "De werkgeefster buitte deze mensen uit voor eigen gewin. Ze kregen geen loon. Hun families hebben al hun spaargeld gebruikt om hun kinderen naar Frankrijk te sturen, in de hoop op een betere toekomst. De realiteit is heel anders."
Toekomst sterspelers Marokko baart bondscoach zorgen
Controverse rond Algerijnse scheidsrechter en Royal Air Maroc
Achraf Hakimi en Imaan Hammam in koppel?
België waarschuwt reizigers voor Marokko
Vader Lamine Yamal voor de rechter, dubbele rol in steekpartij
Fikse boete voor man die uitkering ontving tijdens vakantie in Marokko
Sofian Kiyine opnieuw bij spectaculair ongeval betrokken
Europa zoekt naar deze vermiste Marokkaanse topsporters
Utrechtse Amir slachtoffer fatbike-drama
Hoensbroekse Yasmin (3) overlijdt na stopzetten behandeling
Palestijnse vlag op joodse profielen, Marokkaanse student veroordeeld
Veel mysterie rond dodelijke val Abdel uit raam in Brussel
Dubai levert rechterhand drugsbaron ’Monte Christo’ uit aan België
Rechtszaak Amsterdam: verdachten brachten vrouwen uit Marokko voor prostitutie