Zoeken

Inkomensongelijkheid hardnekkig probleem in Marokko

28 mei 2021 - 18:20 - Economie

©

Uit een rapport van de Hoge Commissie voor Planning (HCP) blijkt dat de landbouwsector de belangrijkste werkgever is in Marokko en de grootste inkomstenbron is voor Marokkaanse gezinnen. Het grote verschil in salarissen zorgt echter voor een inkomensongelijkheid van 40% op de Gini-index.

In het recente rapport van de HCP over de structuur van de inkomstenbronnen van Marokkaanse huishoudens, staat dat salarissen in stedelijke gebieden voornamelijk worden uitbetaald in geld en op het platteland in landbouwproducten. In de steden bestaat 43,7% van het huishoudinkomen uit lonen. Op het platteland bestaat het inkomen voor slechts 22,7% uit looninkomsten.

De totale inkomsten uit de landbouw waren in 2019 goed voor 36,7% van het totale inkomen in plattelandsgebieden en 0,7% van het inkomen in stedelijke gebieden. Ook meldt de HCP dat 8,1% van het inkomen uit de landbouwsector wordt verdiend door de huishoudens met de laagste inkomens. De middeninkomens profiteren voor 7,3% van de inkomsten uit de landbouw en de rijkste huishoudens strijken 12,9% van de landbouwinkomsten op.

Verder staan er in het rapport nog andere inkomstenbronnen voor huishoudens vermeld, zoals overdrachten en niet-agrarisch zelfstandig ondernemerschap.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team