Zoeken

Impasse over regering-Benkirane

31 december 2011 - 15:00 - Marokko

©

Mustapha Ramid, de turbulente advocaat lid van de PJD, getipt om minister van Justitie te worden, is ongewenst bij het koninklijk paleis. Door deze koninklijke "njet" staat regeringsvoorzitter Abdelilah Benkirane voor een impasse.

Benkirane, onder druk gezet door zijn partij, moet ook dealen met de weigering van het Paleis om Mustapha Ramid als minister van Justitie aan te stellen. De enige oplossing voor Premier Benkirane zou zijn, het Ministerie van Justitie toe te wijzen aan de Istiqlal, wat hem ook werd aanbevolen door een adviesgroep van het paleis met wie hij onderhandelt.

Bekend om zijn harde uitspraken over de schendingen van de mensenrechten en de excessen van het Ministerie van Justitie, zou Mustapha Ramid mogelijk worden uitgesloten door de PJD. In ruil zou de partij twee belangrijke ministeriële portefeuilles krijgen.

Een belangrijk figuur van de PJD vertelde aan Akhbar Al Yaoum dat "sommige leidende instanties de PJD willen beroven van het belangrijkste instrument dat het in handen kan krijgen", verwijzend naar het ministerie van Justitie.

Als de partij toegeeft zou het namelijk niet in staat zijn om zijn campagnebeloften te houden wat betreft corruptie en autoritarisme. Als Benkirane Ramid laat vallen, zou de PJD ook door splitsing bedreigd zijn.

Het koninklijk paleis twijfelt ook over een aantal andere PJD-ministerkandidaten voorgesteld door Benkirane, die zijn belofte om rechtstreeks te onderhandelen met de koning heeft moeten opgeven.

Update 31-12-2011 : Volgens het dagblad Akhbar Al Yaoum is Koning Mohammed VI ingegrepen om de bezwaren op te heffen van zijn kabinet wat betreft de aanstelling van Mustapha Ramid tot minister van Justitie

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team