Zoeken

Zeven Hirak-activisten op bootje naar Spanje vertrokken

22 januari 2021 - 14:00 - Marokko

©

Zeven voormalige Hirak-gevangenen zijn Marokko ontvlucht. Zij vertrokken met een bootje naar Spanje en kwamen aan land in de buurt van Granada.

Het zou gaan om Jamal Mona, Abdelali Houd, Mourad Ouarahou, Wail Asrihi, Mouhsen Atari, Mohamed el Jaouhari en Benaissa. De zeven activisten hebben in 2017 meegedaan aan de protesten in de Rif en hebben een gevangenisstraf hiervoor uitgezeten, meldt persdienst EFE. Een van de mannen werd door de Marokkaanse politie gezocht voor een andere zaak. De kans was groot dat hij weer terug moest naar de gevangenis.

Volgens bronnen dichtbij de families, waren de activisten bang voor nieuwe processen of vervolgingen. Ze waren ongeveer 24 uur onderweg voordat ze werden geholpen door de Spaanse hulpdiensten. Op de twee boten zaten 36 mensen waaronder twee vrouwen en zeven minderjarigen.

Volgens een onafhankelijke studie zijn 1766 mensen vanuit het Rifgebied illegaal naar Spanje vertrokken in de tweede helft van 2020. In totaal zijn 17.057 migranten in Spanje aangekomen via de mediterrane route, waaronder 3566 Marokkanen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team