Zoeken

Hadj 2022: sterke stijging prijzen in Marokkaanse reisbureaus

1 juni 2022 - 19:40 - Marokko

©

De hadj 2022 wordt ongetwijfeld de duurste ooit voor Marokkaanse bedevaartgangers. Ze worden geconfronteerd met een sterke stijging van de door de reisbureaus gehanteerde prijzen. De zeer belangrijke pijler van de Islam lijkt een luxe te zijn geworden, die sommige Marokkanen zich niet meer kunnen veroorloven.

De pakketten die door reisbureaus worden aangeboden kosten gemiddeld 83.500 dirham per persoon in een tweepersoonskamer, 73.500 dirham per persoon in een driepersoonskamer en 68.800 dirham voor een vierpersoonskamer. Enkele dagen geleden stelde het ministerie van Habous en Islamitische Zaken het tarief nog vast op 63.800 dirham exclusief zakgeld, tegenover 49.906 dirham in 2019. Een enorm verschil dat deels te wijten is aan de exorbitante prijzen van de agentschappen.

Lees ook: Veel Marokkanen annuleren bedevaart in Mekka

Het Marokkaans Wisselkantoor heeft onlangs de Beroepsgroep van Banken in Marokko (GPBM) in kennis gesteld van de plafonds die zullen worden opgelegd aan reisbureaus in het kader van de organisatie van de hadj 1443-2022. Een toewijzing van 104.000 dirham per pelgrim wordt toegekend aan reisbureaus die een premium product op de markt brengen. Voor agentschappen die een standaardproduct aanbieden daalt dit tot 72.000 dirham per pelgrim en een bedrag van 52.000 dirham wordt toegekend voor agentschappen die het sociale product aanbieden.

Het Marokkaans Wisselkantoor wijst erop dat deze toewijzingen uitsluitend bestemd zijn voor de betaling aan Saudische dienstverleners, via het "Massar"-platform, voor de kosten van het verblijf van de pelgrims en hun begeleiders in Saudi-Arabië. "Indien het bedrag van de deviezenverplichtingen van de reisbureaus voor deze uitgaven hoger is dan de hierboven vermelde toewijzingen, kan het verschil worden overbrugd door gebruik te maken van de beschikbare middelen van het reisbureau in converteerbare dirham of in deviezen, of door subrogatie van de toewijzing voor persoonlijke reizen, en dit na instemming van de betrokken pelgrims", aldus het Wisselkantoor in zijn brief.

Lees ook: Hadj 2022: prijs vastgesteld op 63.800 dirham

Dit jaar bedraagt het quotum van Marokkaanse pelgrims 45% van het normale quotum, d.w.z. 15.392 pelgrims, waarvan 10.186 onder toezicht van het ministerie van Habous en Islamitische Zaken en 5206 onder toezicht van de reisbureaus. "Degenen die aan de voorwaarden voldoen, moeten de vergoedingen in één keer betalen bij één van de filialen van de Al Barid Bank binnen vijf dagen, namelijk van maandag 30 mei tot en met vrijdag 3 juni," aldus het ministerie in een verklaring. Pelgrims die bij de filialen van de Al Barid Bank komt betalen, moeten hun identiteitskaart en het Covid-vaccinatiebewijs (één dosis voor het Johnson & Johnson-vaccin of twee doses voor één van de andere vaccins) bij zich hebben.

Bladna.nl