Zoeken

Groot-Brittannië wil Marokkaanse homoseksueel uitzetten

28 oktober 2017 - 18:30 - Marokko

©

Het Britse ministerie van Binnenlandse zaken heeft de asielaanvraag van een jonge Marokkaanse homoseksueel afgewezen.

De met Aids besmette Abderrahim riskeert naar Marokko te worden teruggestuurd waar hij naar eigen zeggen eerder al met de dood werd bedreigd.

Aberrahim had in mei dit jaar een asielverzoek ingediend na het slachtoffer te zijn geweest van verbaal geweld en doodsbedreigingen vanwege zijn seksuele geaardheid in Marokko. Zijn verzoek werd echter geweigerd. Een rechtbank van eerste aanleg bevestigde het besluit van het ministerie begin deze maand.

De 25-jarige jongeman stelt Marokko gedwongen te hebben verlaten omdat de autoriteiten hem en meerdere andere activisten geen toestemming gaven om een verenging voor homoseksuelen op te richten. Na de mediatisering van het project hadden Abderrahim en meerdere van zijn vrienden geen andere keus dan het land te verlaten.

De weigering van het Britse ministerie volgt op de recente verklaringen van de Marokkaanse minister voor de Mensenrechten, Mustapha Ramid, over homosekuelen. De bewindsman aarzelde niet om homo’s afval te noemen tijdens een meeting van de mensenrechtenraad CNDH over de preventie mechanismen tegen marteling eind september.

Het Britste ministerie motiveert zijn besluit door het feit dat "de vermeende behandeling van Abderrahim niet kan worden beschouwd als een vorm van persecutie". De rechtbank bevestigde dat en oordeelde dat "rechtszaken tegen homoseksuelen in Marokko sporadisch zijn".

Abderrahim is het daar niet mee eens. Volgens hem was zijn leven in Marokko "een nachtmerrie". Zijn uitzetting naar zijn geboorteland noemt hij zelfs "een terugkeer naar de hel". "Homoseksueel zijn in Marokko is moeilijk, je kan er worden vervolgd en naar de gevangenis worden gestuurd. Ik weet nu wie ik ben, ik begrijp wat vrijheid betekent. Ik kan op straat lopen zonder steeds achter me te kijken. Voor mij is een terugkeer naar Marokko een terugkeer naar de hel."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team