Zoeken

Koning Mohammed VI kondigt creatie ministerie van Afrikaanse zaken aan

14 oktober 2017 - 13:30 - Marokko

©

Koning Mohammed VI heeft tijdens een toespraak op vrijdag voor de opening van het nieuw parlementair jaar de creatie van een ministerie van Afrikaanse zaken aangekondigd.

Het nieuw ministerie zal onder toezicht komen te staan van het ministerie van Buitenlandse zaken en weerspiegelt het toenemend belang van Marokko en koning Mohammed VI voor Afrika.

Het beleid van Marokko in Afrika staat al jaren in het middelpunt van de toespraken van Koning Mohammed VI. Tijdens zijn speech voor de 64e verjaardag van de Revolutie van de Koning en het Volk verklaarde de monarch dat de interesse van Marokko voor Afrika niet toevallig is maar een gevoel van loyaliteit aan een gedeelde geschiedenis en een gemeenschappelijk toekomst weerspiegelt.

In de afgelopen jaren maakte Koning Mohammed VI meerdere tournees door Afrika om de samenwerking van Marokko met andere landen op het continent te versterken.

Het koninkrijk sloot tijdens deze reizen tientallen samenwerkingsovereenkomsten met betrekking tot de economie, meststoffen, telecommunicatie, landbouw en andere sectoren met een aantal traditionele bondgenoten van Marokko zoals Senegal, Gabon en Ivoorkust.

Andere afspraken werden gemaakt met landen die minder vriendschappelijke betrekkingen met Marokko onderhouden, waaronder Nigeria, Rwanda en Zambia.

Met Nigeria heeft Marokko zelfs een overeenkomst gesloten om een gaspijpleiding tussen de twee landen aan te leggen. Het gigantisch project zal miljarden investeringen vergen een positieve invloed hebben op het leven van de lokale bevolking in meerdere Afrikaanse landen.

Het Afrikaanse beleid van Marokko maakte in de afgelopen jaren van het koninkrijk een belangrijke actor op de continentale scène. In januari maakte het koninkrijk een triomfantelijke terugkeer bij de Afrikaanse Unie na 34 jaar afwezigheid.

Marokko heeft eerder dit jaar ook een lidmaatschapsaanvraag ingediend bij de Economische Gemeenschap van West-Afrika (ECOWAS). Begin juni werd de aanvraag in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia tijdens een raad van de lidstaten van de ECOWAS geaccepteerd. Het besluit zal op 16 december in Lomé definitief worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team