Zoeken

Geldoverdrachten Marokkanen in het buitenland dalen met 69% door coronacrisis

12 mei 2020 - 16:00 - Economie

©

De Marokkaanse economie is hard getroffen door de coronavirus pandemie. Naast de toeristische inkomsten zullen de geldoverdrachten van in het buitenland gevestigde Marokkanen naar Marokko naar verwachting met 69 procent dalen.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Zoubir Bouhout, directeur van de provinciale raad voor Toerisme in Ouarzazate over de impact van het covid-19 op het toerisme in Marokko en de rest van de wereld.

Heel 2020 wordt naar verwachting een recessiejaar voor de Marokkaanse Economie. Bouhout stelt in zijn rapport, op basis van gegevens van het Marokkaans statistiekbureau HCP, dat de coronacrisis heeft geleid tot de gedeeltelijke of volledige stopzetting van de activiteiten van 57 procent van de bedrijven in Marokko. Daarnaast wordt het koninkrijk ook geconfronteerd met een slechte graanoogst dit jaar.

Volgens gegevens van de HCP, hebben 89% horecagelegenheden, 76% textiel- en leerbedrijven, 73% van de metaal- en mechanische industrie en 60% bouwbedrijven hun activiteiten stopgezet. Deze situatie leidde tot het (tijdelijk) verlies van 726.000 banen.

Het onderzoek van Zoubir Bouhout toont tevens aan dat de situatie in Europa ook een negatief impact zal hebben op de Marokkaanse economie, en voornamelijk op de handels- en betalingsbalans. Marokko is erg afhankelijk van de Europese Unie die goed is voor 58 procent van alle export van het koninkrijk, 59 procent van de directe buitenlandse investeringen, 70 procent van de toeristische inkomsten en 69 procent van de geldoverdrachten van Marokkanen in het buitenland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team