Zoeken

Fraude in Marokkaanse verzekeringssector: drie favoriete methodes

7 mei 2024 - 07:00 - Marokko

©

In Marokko nemen frauduleuze praktijken in de verzekeringssector toe, tot grote frustratie van de verzekeraars. De verliezen door fraude in de verzekeringssector bedragen meer dan 260 miljoen dirham van de omzet van de verzekeringsmaatschappijen. Maar hoe opereren de fraudeurs?

Fraudes worden veel gepleegd door georganiseerde netwerken en met medeplichtigheid op alle niveaus van de keten (medisch personeel, experts, vervalsers...). L’Économiste onthult drie strategieën: fraude bij het aangaan van de verzekering, fraude bij het ontstaan van de schade en fraude waarbij men van de schade gebruik maakt om een vergoeding te krijgen voor eerdere schade.

Lees ook: Belg probeert verzekering op te lichten van 80.000 euro: auto is in Marokko!

Fraude bij het aangaan van de verzekering. Dit zijn terugkerende praktijken die erop gericht zijn om de premie te verlagen. "Sommige verzekerden plegen identiteitsfraude, anderen geven een valse verklaring af of vermelden een onjuiste risicopositie. Weer anderen geven een valse verklaring af over eerdere schadegevallen of verkleinen het gevaar van het risico," aldus de krant.

Fraude bij het ontstaan van de schade is de meest courante praktijk in Marokko. Hierbij "wordt er een hogere factuur gevraagd of gekocht bij een garagehouder, tandarts/prothesist of opticien... In dezelfde categorie plannen sommigen een schadegeval met alle mise-en-scène. Bij dit soort misdrijven is er vaak een derde partij betrokken die de verzekerde een alibi verschaft in geval van een eventueel onderzoek. In dezelfde modus operandi gaan sommige verzekerden zelfs zo ver dat ze een schadegeval (ongeval, brand, diefstal...) veroorzaken."

Fraude bij het claimen van schade voor eerdere schade. Bepaalde sectoren zijn bijzonder geliefd bij fraudeurs. Een van deze sectoren is brand: de fraude bestaat erin dat men opzettelijk een schadegeval veroorzaakt om een vergoeding te innen. Een andere, niet minder belangrijke vorm van fraude, is "de frauduleuze dossiers van verkeersongelukken die elk jaar 4 tot 5% van de omzet van de sector ontvreemden." Fraudeurs maken ook gebruik van witwassen van geld.

Lees ook: Marokko: verzekeringsmaatschappijen opgelicht

De verzekeringssector in Marokko worstelt met een aanzienlijk probleem van fraude. De methodes die door fraudeurs worden gebruikt zijn divers en complex, wat het voor verzekeraars moeilijk maakt om ze op te sporen en te bestrijden. Er is nood aan strengere controles en meer samenwerking tussen de verschillende actoren in de sector om deze praktijken te bestrijden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team