Zoeken

Franse zakenman belandt in gevangenis in Marokko

5 juli 2024 - 22:40 - Marokko

©

De Franse wijnmaker Didier Chopin, betrokken bij een financiële rechtszaak, is gearresteerd en opgesloten in Marokko. Chopin, die verdacht wordt van het produceren van 1,5 miljoen flessen valse champagne met wijn uit Spanje en de Ardèche en koolzuurgas, werd in Frankrijk verwacht voor een rechtszaak.

In september 2023 vluchtte Chopin naar Marokko om aan de Franse justitie te ontkomen. Daar richtte hij Les Champs sans frontières op, een bedrijf voor de productie en export van groenten en fruit. In juni 2024 werd hij gearresteerd en beschuldigd van het uitschrijven van ongedekte cheques, wat in Marokko als fraude wordt gezien. Hem hangt een gevangenisstraf van één tot vijf jaar boven het hoofd.

Lees ook: Rijke zakenman in Casablanca opgepakt voor oplichten klanten

Op 24 juni moest de zakenman zich bij de gendarmerie in het Franse Épernay, om verhoord te worden in meerdere andere zaken. Hij wordt onder meer beschuldigd van het produceren van valse champagne en wordt geconfronteerd met vijf aanklachten, waaronder vermeende verkrachting en seksuele intimidatie. Chopin ontkent deze beschuldigingen.

Op 27 juni vernam zijn advocaat via de media dat Chopin in Marokko was gearresteerd, wat zijn afwezigheid bij de Franse gendarmerie verklaarde. De arrestatie werd bevestigd door de Franse ambassade in Rabat en de Franse justitie. Volgens een lokale bron heeft zijn Marokkaanse bedrijf nooit groenten geproduceerd of geëxporteerd. "Ik heb een kantoor en magazijnen gezien, maar geen werknemers," aldus de advocaat.

Lees ook: Rijke Marokkaanse zakenman verdacht van witwassen in Zwitserland

Dider Chopin investeerde ook in een restaurant in de marina van Rabat-Salé, maar zijn schulden stapelden zich op, zowel in Marokko als in Frankrijk. Zijn zes Franse bedrijven hebben gezamenlijk een schuld van 16 miljoen euro en zijn tussen februari en april 2024 failliet verklaard. De zakenman wordt ook verdacht van frauduleus faillissement, aangezien hij materiaal van zijn bedrijven zou hebben verkocht en naar Marokko zou hebben verzonden na de onthulling van het champagne-schandaal. Het Franse gerecht wacht op Chopins vrijlating om hem opnieuw te verhoren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team