Zoeken

Waarom de Franse president Hicham El Guerrouj wilde ontmoeten

5 mei 2012 - 17:00 - Wereld

©

Nicolas Sarkozy, Franse president en kandidaat voor het presidentschap in 2012, heeft zondag op de Franse televisie zijn fascinatie geuit voor Hicham El Guerrouj. Wel heeft hij erbij vergeten te vertellen waarom hij aan Koning Mohammed VI had gevraagd om de Marokkaanse atleet te mogen ontmoeten.

Tijdens zijn eerste staatsbezoek aan Marokko in 2007, had koning Mohammed VI aan Nicolas Sarkozy gevraagd wat hem zou behagen. De Franse president zou hebben geantwoord: "Weet U wat me echt gelukkig zou maken? Hicham El Guerrouj ontmoeten".

Sarkozy beweert "gefascineerd te zijn geweest toen hij de twee gouden medailles won op de Olympische Spelen van Athene in 2004, in de 1500 en 5000 meter, en zich omhulde met de Marokkaanse vlag en glimlachte".

In antwoord op zijn verzoek organiseerde de Koning een ontbijt tussen Nicolas Sarkozy en Hicham El Guerrouj, waarbij de Marokkaanse atleet vertelde dat hij 25 km per dag liep. Hicham El Guerrouj, die later Sarkozy omschreef als een uiterst intelligente man, had vervolgens de Franse staatshoofd vergezeld in een aantal verplaatsingen in Marrakech.

Nicolas Sarkozy heeft niet alles verteld aan de media. Zo was zijn echte wens te lopen met de Marokkaanse atleet, maar een keelontsteking dwong hem om dit op te geven. Later liet hij dit wel weten aan El Guerrouj.

Volgens zijn critici komt de "intelligente" Franse presidentskandidaat nu over zijn ontmoeting met El Guerrouj terug om Arabische, Afrikaanse en Moslimkiezers aan te trekken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team