Zoeken

Franse miljardair wil fortuin nalaten aan Marokkaanse werknemer

2 december 2023 - 17:00 - Wereld

©

De Franse miljardair Nicolas Puech, erfgenaam van de Hermès-dynastie, wil zijn fortuin nalaten aan zijn Marokkaanse klusjesman en vertrouwenspersoon. Puech, 80 jaar oud, vrijgezel en kinderloos, woonachtig in Zwitserland sinds 1999, bezit meer dan 10 miljard Zwitserse franken dankzij zijn aandelen in het bedrijf Hermès.

Om zijn wens te realiseren, heeft Puech in oktober 2022 een brief geschreven waarin hij zijn advocaat opdraagt om zijn nalatenschap te regelen en een adoptieprocedure te starten. Door deze procedure zou de Marokkaanse werknemer zijn wettige zoon en erfgenaam kunnen worden en aanspraak kunnen maken op ten minste de helft van Puech’s fortuin.

Lees ook: Spaanse familie doneert huis aan Marokkanen

De stappen om een volwassene te adopteren zijn ongebruikelijk maar volledig legaal. Er is wel een complicatie: in 2011 ondertekende Puech een successiepact, dat bindender is dan een testament, waarbij hij zijn vermogen naliet aan de Genève-gebaseerde stichting Isocrate, die zich inzet voor het bestrijden van desinformatie door journalistieke NGO’s te ondersteunen. Nicolas Borsinger, de secretaris-generaal van de stichting, stelt dat de plotselinge en eenzijdige poging om het pact te annuleren ongegrond en nietig lijkt. De stichting is open voor discussie met de miljardair, maar betreurt de "interpersoonlijke conflicten" en "allerlei hebzuchtige ambities".

Lees ook: Marokko: vrouw doneert 12 miljoen dirham voor bouw school (video)

Mocht de adoptieprocedure niet slagen, dan zouden de Marokkaanse werknemer, zijn Spaanse echtgenote en hun twee kinderen genoegen moeten nemen met de verschillende eigendommen en terreinen die Puech hen al geschonken heeft, met een waarde van enkele miljoenen euro’s.

Bladna.nl