Zoeken

Franse dorp van Mohammed VI

18 november 2011 - 18:00 - Wereld

©

In Betz, regio Picardië, Frankrijk, waar Koning Mohammed VI in zijn kasteel verblijft sinds vrijdag, is de Koning van Marokko bekend als een discrete man die het hele dorp doet werken wanneer hij er is.

De burgemeester van Betz, Colette Thellier, bevestigde aan lokale media de aanwezigheid van Mohammed VI in het dorpje. Ginder is de Koning zeer populair bij de handelaars en bewoners, waarvan een groot aantal in dienst van de Koning is "voor het onderhoud van het kasteel, het schoonmaken of tuinieren" zegt Angelique Vetu, manager van een supermarkt tegenover het kasteel.

De lokale pers heeft de afgelopen weken veel over Koning Mohammed VI geschreven omdat hij bij de Franse minister van Begroting, Valerie Pecresse, is ingegrepen op verzoek van de adjunct-burgemeester van Betz, om een tabaksvergunning te verkrijgen voor de café van het dorp.

Koning Mohammed VI "wil dat de handel leeft te Betz en geeft altijd voorrang aan de lokale ambachtslieden" zegt de manager van de café in kwestie.

Philippe Boulland, gemeenteraadsadviseur van Betz, spreekt met veel respect over Mohammed VI. "Charmant, barmhartig en dicht bij de mensen" is de koning ook erg gul voor het dorp, waar hij onder anderen een deel van het sociaal centrum heeft gefinancierd.

Het is in deze dorp van 1045 inwoners, 65 km ten noordoosten van Parijs, verbroederd met de stad Skhirat, dat Koning Mohammed VI zegt rust te vinden. Zijn laatste bezoek aan het kasteel van Betz, gekocht door wijlen Hassan II in 1971, dateerde van januari, aan het begin van de Arabische lente.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team