Zoeken

Frankrijk wil geen buitenlandse studenten meer

15 oktober 2011 - 15:00 - Wereld

©

Een demonstratie vond donderdag plaats voor de Parijse universiteit van Sorbonne tegen een circulaire van de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Claude Gueant, dat verbiedt niet-EU-afgestudeerden in Frankrijk te blijven werken na hun studies.

Deze maatregel is zeer omstreden in het land, waar de Franse patronaat, de Franse vereniging van particuliere bedrijven (AFEP) en verschillende andere organisaties van mensenrechten, deze tekst als "discriminerend" kwalificeren.

De studentencollectief 31-mei stelt het besluit aan de kaak en eist het recht op om in Frankrijk te blijven en er de ervaring op te doen, omdat afstuderen "niet genoeg is", aldus een lid van het collectief.

Tientallen jonge buitenlandse afgestudeerden van hogescholen en universiteiten die moesten worden ingehuurd door Franse bedrijven, zijn door deze circulaire verplicht om Frankrijk te verlaten.

De minister van Hoger Onderwijs, Laurent Wauquiez, heeft reeds aan Claude Guéant gevraagd zijn tekst te herzien zodat de dossiers van werknemers geval per geval worden bestudeerd. Niet genoeg voor het collectief 31-Mei die "de volledige terugtrekking van de circulaire" vraagt.

Uit een enquête van TNS-Sofres gemaakt in opdracht van "Campus France" op een steekproef van 20.731 studenten, blijkt dat 91% van hen tevreden zijn van hun verblijf in Frankrijk omwille van de kwaliteit van de opleiding, en hun entourage aanraden in Frankrijk te gaan studeren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team