Zoeken

F-35 straaljager, een onbereikbare droom voor Marokko?

29 juli 2023 - 16:00 - Marokko

©

Verschillende Marokkaanse en Israëlische media hebben de op handen zijnde aankoop van Amerikaanse F-35 gevechtsvliegtuigen door Marokko aangekondigd. Volgens Far-Maroc Forum is dit echter een ongegronde gerucht.

De Marokkaanse Koninklijke Strijdkrachten (FAR) zijn niet van plan de F-35 te verwerven, meldt Far-Maroc Forum, Facebookpagina gespecialiseerd in Marokkaanse militaire en strategische kwesties. Het medium stelt dat de huidige context niet gunstig is voor een dergelijke aankoop. Bovendien bereidt de Koninklijke Luchtmacht (FRA) zich voor op de ontvangst van de F16 Block72+ tegen eind 2025, wat aanzienlijke financiële, logistieke en menselijke middelen vereist.

Lees ook: F16 van Lockheed Martin binnenkort in actie in Marokko

Een andere uitdaging voor het Marokkaans leger is "de geleidelijke immobilisatie van de F16 Blk52+ vloot om deze te moderniseren naar de Viper-standaard met alle logistieke en technische inspanningen die nodig zijn om dit lokaal uit te voeren", aldus dezelfde bron. Daarbij komt dat het leger tegen 2025 ook de integratie moet plannen van "Apache-helikopters waarvan de basis nog steeds in aanbouw is".

"Het opstarten van nieuwe projecten voor de vernieuwing van de vloot van transportvliegtuigen en -helikopters, waarvoor binnenkort contracten kunnen worden aangekondigd", is de laatste uitdaging voor de Royal Armed Forces. Hierbij wordt opgemerkt dat al deze projecten zware investeringen vergen en het dus "absurd" lijkt om te spreken van een "op handen zijnde aankoop van F35," wetende dat "vanuit operationeel oogpunt, de F35 niets toevoegt aan de luchtmacht, met wat wordt aangeboden door de F16’s die werden gekocht".

Lees ook: Marokko investeert in geavanceerde bepantsering voor F-16’s

Als Marokko geïnteresseerd is in de F35, zal dit waarschijnlijk zijn voor de "integratie ervan vanaf 2030 in de squadrons van de luchtmacht en in kleine aantallen", meldt Far-Maroc nog, met de verduidelijking dat het koninkrijk vandaag meer behoefte heeft aan zware/twinjet gevechtsvliegtuigen zoals de nieuwe versies van de F15. "Anders zouden het ondoordachte investeringen zijn", concludeert de gespecialiseerde pagina.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team