Zoeken

Extreemrechtse Belg opgepakt voor brandstichting asielcentrum

10 december 2020 - 10:20 - Wereld

©

Het parket van Limburg bevestigt de aanhouding en de detentie van Emmanuel M. (60) en zijn partner Vicky D. uit Zutendaal in het kader van het onderzoek naar de brandstichting in het asielcentrum in Grote-Spouwen in Bilzen. Volgens Het Belang van Limburg heeft minstens één verdachte extreemrechtse sympathieën.

Het woonzorgcentrum in Bilzen moest een asielcentrum worden waar 140 asielzoekers onderdak konden vinden. Maar brandstichters staken daar in de nacht van 10 op 11 november vorig jaar een stokje voor. Vooral de reacties op de brand veroorzaakten heel wat opschudding. Terwijl het gebouw afbrandde, lieten toeschouwers uit volle borst hun goedkeuring blijken. Ook op sociale media waren er ten tijde van de brand veel verheugde reacties. Een deel van de inwoners van Bilzen vonden dat het asielcentrum door de politiek werd opgelegd maar eigenlijk niet hoorde in een gemeente met 1300 inwoners.

VRT Nieuws schrijft dat het onderzoek lang duurde, maar er zijn nu dan toch drie verdachten in beeld gekomen. Het parket van Limburg bevestigt dat twee mensen in de cel zitten en dat een derde verdachte voorwaardelijk vrij is.

Volgens Het Belang van Limburg is de zestiger Emmanuel M. uit Zutendaal één van de verdachten. Hij haalde in september nog het nieuws omdat hij met een pick-uptruck deelnam aan een betoging van Vlaams Belang op de Heizel in Brussel. Op de auto waren een adelaar, een SS-symbool en een nazislogan te zien. De andere aangehouden verdachte zou zijn partner zijn. Het parket wil die informatie niet bevestigen, maar uit goede bron horen we dat het inderdaad om die twee mensen gaat.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team