Zoeken

Emir Qatar brengt 1,25 miljard mee naar Marokko

29 december 2013 - 22:33 - Marokko

©

Sjeik Tamim Bin Hamad Al Thani is vrijdag in Marrakech aangekomen. Het is het eerste staatsbezoek van de Emir van Qatar aan Marokko, sinds zijn benoeming.

Marokko en Qatar ondertekenden reeds vier overeenkomsten over de financiering van ontwikkelingsprojecten in Marokko. Zondag kende Qatar bovendien een financiële steun van 1,25 miljard dollar aan Marokko toe, als onderdeel van een door de Gulf Cooperation Council beloofde donatie van 2,5 miljard dollar.

Marokko hoopt ook dat het bezoek van de Emir zal leiden tot een versoepeling van de voorwaarden voor werkmigratie naar Qatar. Het emiraat bereidt zich namelijk voor om het WK-2022 voetbal te ontvangen, en heeft daarom behoefte aan arbeidskracht. In Marokko wordt verwacht dat Qatar ruim 25.000 Marokkanen aanwerft.

Op het agenda van de Emir staat ook de uitvoering van de samenwerkingsovereenkomst tussen Marokko en de landen van de Gulf Cooperation Council. Daarbij komt dat Al Thani de Gemengde Commissie Marokko-Qatar terug op gang wil krijgen. De commissie hield voor het laatst zitting in februari 2011.

Het bezoek brengt mogelijk ook een versterking van Qatari investeringen in de Marokkaanse toerismesector met zich mee. Qatar heeft via het fonds ’Wessal Capital’ reeds 20 miljard dollar in de sector gestoken. Ook in de Marokkaanse landbouwsector steekt Qatar miljarden dollars via het ’Hassad fonds’.

Na zijn tweedaags staatsbezoek zal Sjeik Tamim zijn eindejaarsvakantie in Ifrane doorbrengen, waar hij een reusachtig paleis aan het bouwen is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team