Zoeken

Leden drugshandelnetwerk uit Marokko krijgen 88 jaar cel en 200 miljoen boete

12 februari 2014 - 20:15 - Wereld

©

De rechtbank in Malaga heeft 17 personen tot een gezamenlijke gevangenisstraf van 88 jaar veroordeeld, voor het smokkelen van drugs uit Marokko. De verdachten zullen bovendien samengeteld 220 miljoen euro boete moeten betalen.

De justitie had zich in 2011 reeds over de zaak uitgesproken. Doordat telefoongesprekken tussen de leden van het netwerk toen waren afgeluisterd zonder toestemming van de rechter, besloot het Spaans hooggerechtshof het vonnis echter nietig te verklaren.

Vier mensen, waaronder een taxichauffeur, werden in deze zaak veroordeeld tot een boete van 1,2 miljoen euro. Ook sprak de rechter van 9 maanden tot 3 jaar gevangenisstraf tegen hen uit.

Dertien andere leden werden veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. Zes van hen stonden aan het hoofd van de organisatie. Zij kregen elk een boete van 20 miljoen euro.

Een booteigenaar en één van zijn bemanningsleden, moesten de drugs op zee gaan halen op een ander boot afkomstig uit Marokko. Hun lading moesten ze daarna in de haven van Malaga lossen.

Bij hun arrestatie werd op de boot ruim 4 ton drugs gevonden, met een straatwaarde van 5,8 miljoen euro. De twee kregen 5 en een half jaar en 6 jaar en drie maanden gevangenisstraf. Zij moeten ook boetes betalen van 16 en 20 miljoen euro.

Bladna.nl