Zoeken

Digitale uitsluiting: duizenden zonder internet in Nador

8 juli 2024 - 15:30 - Marokko

©

Inwoners van de gemeente Iksane en omliggende gebieden in de provincie Nador klagen over het gebrek aan internet en telefoonverbindingen. Duizenden burgers en honderden gezinnen leven in de 21e eeuw nog steeds in isolement, zonder toegang tot deze essentiële diensten.

De bewoners uiten zware kritiek op Itissalat Al-Maghrib en de overheid, omdat zij niet hebben aangedrongen op de levering van deze diensten aan burgers in zowel stedelijke als landelijke gebieden. Ondanks de aanwezigheid van wegen, elektriciteit, water en openbaar vervoer, ontbreekt het aan internet en telefoonverbindingen.

Lees ook: Slechte internet in Marokko: kritiek in parlement

Studenten, leerlingen, werknemers en openbare instellingen in deze gebieden lijden onder dit isolement, veroorzaakt door het uitstelgedrag van telecommunicatiebedrijven, met name Maroc Telecom. Dit ondanks de duizenden burgers en huishoudens die al decennialang wachten op aansluiting.

Lees ook: Bijna 2000 gebieden in Marokko zonder internet

Een lokale activist benadrukt dat het ondenkbaar is dat er in 2024 nog steeds stedelijke of semi-stedelijke gebieden in Marokko zijn zonder internet, laat staan zonder vaste telefoonlijn. Sommige van deze gebieden liggen op slechts twee kilometer afstand van buurgemeente Zeghanghane, waar wel internettoegang is. Dit roept vragen op over de redenen achter deze uitsluiting en de verantwoordelijkheid van het ministerie van Communicatie en telecombedrijven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team