Zoeken

Wanneer begint de Ramadan in Marokko?

3 maart 2024 - 18:00 - Marokko

©

Het Marokkaanse ministerie van Habous en Islamitische Zaken zal in de loop van volgende week de datum bekendmaken voor de waarneming van de maansikkel in Marokko. De waarneming staat voorlopig gepland op zondag 29 Sha’aban 1445, na zonsondergang, wat overeenkomt met 10 maart 2024. De Ramadan zou dan op 11 maart 2024 beginnen.

In Marokko is de eerste dag van de heilige maand Ramadan maandag 11 maart 2024, als de maansikkel op zondagavond 29 Sha’aban wordt waargenomen. Als dat niet lukt, begint de heilige maand op dinsdag 12 maart.

Lees ook: Marokko verandert opnieuw uur voor Ramadan

Met de 29e dag van Sha’aban in zicht, wachten moslims over de hele wereld op de bevestiging van de waarneming van de maansikkel om de start van Ramadan te bepalen. Alle ogen zijn gericht op Marokko, dat wordt beschouwd als één van de beste landen in de Arabische en islamitische wereld voor het waarnemen van maansikkels. In de afgelopen dertig jaar heeft het koninkrijk geen fouten gemaakt op dit gebied.

De quasi-onfeilbare methode van Marokko is visuele waarneming. Vóór de 28e dag van elke maand nodigt het ministerie van Habous en Islamitische Zaken, via een persbericht, burgers uit om de maansikkel te observeren en de resultaten van hun waarnemingen te melden via speciale telefoonnummers. Op de 29e dag, vlak voor zonsondergang, komt een commissie in het ministerie bijeen om de balans op te maken van deze waarnemingen.

Lees ook: Ramadan 2024: strenge controles op Marokkaanse markten

Het ministerie heeft in het hele koninkrijk waarnemers en afgevaardigden van Islamitische Zaken aangesteld om de legitimiteit van de waarnemers te bevestigen en hun getuigenissen vast te leggen. De Koninklijke Strijdkrachten worden ook bij dit proces betrokken door de maansikkel te observeren vanuit hun verschillende posities in het koninkrijk.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team