29 november 2024 - 23:50 - Wereld
Een man van Marokkaanse afkomst is in het Franse Dijon aangehouden door de gendarmerie. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij twee onopgeloste moordzaken: die van Laïla Afif (40) in 2000 en Nathalie Boyer (15) in 1988. Beide tragedies vonden plaats in de Isère-regio en vertonen opvallende overeenkomsten, waardoor de coldcase-eenheid in Nanterre de zaak heropende.
De zaak-Laïla Afif begon op 12 mei 2000 in Villefontaine, meldt Le Parisien. De moeder van vijf kinderen verdween nadat ze haar huis had verlaten. Haar lichaam werd de volgende dag gevonden in een kanaal in La Verpillère, met twee kogelgaten van kaliber .22. Het onderzoek liep na twintig jaar vast, maar werd in 2022 heropend dankzij de nationale rechtbank voor seriemoorden en onopgeloste zaken in Nanterre. Geavanceerd DNA-onderzoek bracht drie mannelijke profielen aan het licht op de plaats delict. Een daarvan leidde de onderzoekers naar Mohammed C., een voormalige fabrieksarbeider van Renault die in Dijon woont.
Lees ook: Coldcase-onderzoeken naar Amersfoortse moorden op Samir Jabli en Mohammed Alarasi heropend
De doorbraak kwam door het DNA van zijn zoon, die geregistreerd stond voor een zedenmisdrijf. Deze genetische match legde de link met een van de DNA-sporen op de plaats delict van de moord op Laïla Afif. Een onverwachte wending die de onderzoekers een nieuw spoor gaf.
Tegelijkertijd onderzochten de gendarmes de moord op Nathalie Boyer, een vijftienjarig meisje dat op 2 augustus 1988 verdween in Villefontaine. Haar lichaam werd diezelfde dag gevonden langs een spoorlijn in Saint-Quentin-Fallavier. Ze was vermoord met messteken. Ook dit onderzoek liep vast, ondanks de commotie die deze zaak en andere verdwijningen in de regio destijds veroorzaakten.
Rechter Sabine Khéris, die beide zaken behandelt, besloot ze samen te voegen, geïntrigeerd door verschillende overeenkomsten. Mohammed C. woonde ten tijde van beide moorden in Villefontaine. Bovendien leken de slachtoffers te zijn benaderd door hun aanvaller bij een bushalte, wat wijst op eenzelfde modus operandi. Er zijn echter ook duidelijke verschillen tussen de twee zaken, met name de leeftijd van de slachtoffers en de manier waarop ze werden vermoord. Dit roept vragen op over de motieven van de verdachte en laat de mogelijkheid open dat er nog andere slachtoffers zijn.
Lees ook: Ondernemer Youssef Allali centraal in Belgische moordzaak
Mohammed C. ontkende aanvankelijk elke betrokkenheid bij de moord op Laïla Afif. De onderzoekers hebben 96 uur om hem te verhoren, een termijn die is verlengd vanwege de seriemoorden. Het onderzoek gaat door om deze twee gruwelijke zaken die de regio hebben getekend, op te helderen.
Agadir, magneet voor Europese gepensioneerden
Probeert VS Marokko te beschermen tegen oorlog met Algerije?
Russische diplomaat slachtoffer taxi-rel in Casablanca
Chinese bedrijven omzeilen dreigingen Donald Trump via Marokko
"Oorlog tussen Marokko en Algerije kan niet volledig worden uitgesloten"
Wedstrijd Marokko-Mali vandaag in Tetouan
Vlucht Casablanca-Brussel maakt onverwachte tussenlanding om technici af te zetten
Nederlanders opgepakt voor aanslag op woning Marokkaan in België
Aziza, geslagen en beledigd omdat ze een hoofddoek draagt
Ismaïl Snabi, absurde gijzeling door Algerije
Coldcase: Marokkaan gearresteerd in Frankrijk onopgeloste moorden
Grensconflict met Marokko taboe in Algerije
Algerijnse krant waarschuwt voor oorlog Marokko-Algerije
Veiligheid: België rekent op Marokko