Zoeken

Oostenrijk verbiedt boerka, boete van 150 euro voor overtreders

2 oktober 2017 - 15:30 - Wereld

©

In Oostenrijk is het dragen van een boerka of nikaab sinds zondag officieel verboden. De nieuwe wet over de integratie, waarin onder meer het dragen van de boerka wordt verboden, was in mei dit jaar gestemd.

Het wetsvoorstel werd door de Oostenrijkse minister van Europa, Integratie en Buitenlandse zaken, Sebastian Kurz, ingediend. Vrouwen die toch de straat op gaan met een boerka of nikaab zullen gestraft worden met een boete van 150 euro.

De tekst wordt als discriminerend beschouwd daar het bijvoorbeeld christelijke kruisen in scholen niet verbiedt om “culturele en historische” redenen.

Tarafa Baghajati, voorzitter van de bekendste moslimvereniging in Oostenrijk, oordeelt dat het boerkaverbod de spanningen tussen moslims en de rest van de bevolking zullen doen toenemen en noemt het een aanmoediging tot islamofobie.

“De moslimgemeenschap in Oostenrijk is tegen het dragen van de ‘integrale sluier’ (nikaab), dewelke geen koranische verplichting is, maar ook tegen de vrijheidschendende wet die het dragen ervan verbiedt met een boete, in het bijzonder voor toeristen uit de Golfstaten, omdat hier slechts enkele tientallen vrouwen een integrale sluier dragen”, aldus Tarafa Baghajati.

Volgens de moslimverantwoordelijke heeft de tekst bovendien geen enkele nut daar de Oostenrijkse politie reeds het recht heeft om bij controles aan mensen te vragen om hun gezicht te tonen.

Vermeldenswaardig is dat de Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen zich tegen de tekst had uitgesproken. Hij noemde het zelfs “een slechte wet”, uitte zijn steun aan alle gesluierde moslima’s en veroordeelde alle vormen van discriminatie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team