Zoeken

Betrekkingen Marokko en Israël beter dan wordt beweerd

3 juli 2018 - 21:20 - Marokko

Een pro-Palestina demonstratie in Marokko

De betrekkingen tussen Marokko en Israël zijn lang niet zo slecht als wordt beweerd. Dat is althans wat een Israëlische expert van de denktank Mivtim stelt.

In een interview met radiozender Galei Tzahal van het Israëlisch leger vertelde Einat Levy dat de samenwerking tussen Israël en Marokko zelfs veel beter is dan die met landen zoals Egypte en Jordanië.

Volgens Einat Levy zijn er "enorm veel contacten" tussen de twee landen die soms openbaar en soms geheim zijn. Marokko en Israël werken volgens de onderzoekster in bijna alle sectoren samen.

De zender herinnerde eraan dat vorig jaar ruim 30.000 Israëliërs Marokko bezochten en dat de import van goederen uit Marokko in de afgelopen vijf jaar van 5 tot 25 miljoen dollar is toegenomen.

Marokko en Israël hadden in september 1994 de opening van een verbindingskantoor aangekondigd. Deze werd zes jaar later gesloten nadat Rabat alle betrekkingen met Israël verbrak vanwege de tweede Intifada.

Op dag van vandaag wonen ongeveer 800.000 joden van Marokkaanse afkomst in Israël. Volgen Einat Levy vormen ze de grootste Marokkaanse gemeenschap in het buitenland.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team