Zoeken

Berrechid: gestolen elektriciteit om kiezers te trekken

4 juni 2021 - 19:00 - Marokko

©

In de provincie Berrechid is een onderzoek ingesteld naar lokale politici die in aanloop naar de verkiezingen het vertrouwen van sommige kiezers hebben proberen te winnen door ze te voorzien van gestolen elektriciteit. Om dit te kunnen doen zouden ze juist de stroomvoorziening van andere inwoners van de provincie hebben afgesneden.

Er is een onderzoek ingesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken naar het aansluiten van huishoudens op het elektriciteitsnet van Berrechid zonder meters te installeren, meldt het dagblad Assabah. Er zou sprake zijn van het omleiden van elektriciteit. De woningen die betrokken zijn bij het schandaal zouden in eerste instantie door de gemeente Berrechid worden voorzien van een aansluiting op het elektriciteitsnet van het staatsenergiebedrijf ONEE waarvoor maandelijkse kosten worden gerekend aan de bewoners. De lokale bestuurders besloten echter om de meters niet te installeren. Vermoedelijk wilden zij zich hiermee verzekeren van stemmen voor de verkiezingen van 2021. Nu de bewoners worden geconfronteerd met hoge boetes en rechtszaken, blijkt de strategie van de lokale politici desastreus uit te pakken.

In reactie op de zwendel besloot energiebedrijf ONEE om de elektriciteit van de woningen zonder meter af te sluiten. Dit zorgde in het stadje Sidi Rahhal op zo’n 60 kilometer van Casablanca voor een noodsituatie. De gouverneur van het Marokkaanse kustplaatsje besloot om tijdelijk de elektriciteitskosten te dragen en een gemeenschappelijke meter te installeren. ONEE heeft een tijdelijk netwerk aangelegd waardoor er nu tijd is om de meters te installeren en het stroomverbruik in Sidi Rahhal te regulariseren.

De inspectiecommissie van ONEE heeft ook nog andere gevallen van verduistering van elektriciteit door hoge gekozen functionarissen en fabrieken ontdekt tijdens een routineonderzoek in de regio. De feiten zijn vastgesteld in de gemeente Mohammedia.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team