Zoeken

Belgische Marokkanen krijgen opnieuw consulaire bijstand van België

7 januari 2021 - 12:40 - Wereld

©

Goed nieuws voor Belgen met de Marokkaanse nationaliteit. Het Belgische federale parlement heeft de consulaire code gewijzigd waardoor mensen met de dubbele nationaliteit in hun andere land opnieuw consulaire bijstand kunnen krijgen.

De in 2018 herziene consulaire code belette België om consulaire bijstand te verlenen aan binationals in hun andere land. Tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar van 2020 zijn er na de lockdown in Marokko en het sluiten van de grenzen, duizenden Belgen in het buitenland gestrand. Deze dramatische situatie wekte een enorm gevoel van onrechtvaardigheid en discriminatie onder de binationals.

Belgische verenigingen en comités zijn meteen samengekomen om het probleem op te lossen en hun inspanningen bleven niet zonder resultaat. Het federale parlement corrigeerde op dinsdag 5 januari 2021 naar aanleiding van een initiatiefwet van PS-parlementslid Malik Ben Achour, gesteund door Ecolo en DéFi, de situatie door de consulaire code opnieuw te wijzigen, schrijft Lamanchette.

Belgen met een andere nationaliteit kunnen in de toekomst, net als elke andere Belg, rekenen op de hulp van de diplomatieke en consulaire diensten van hun land, België. Malik Ben Achour, federaal parlementslid voor de PS: "De situatie voelde enorm onrechtvaardig en discriminerend aan bij de binationals. Echte menselijke drama’s speelden zich af. Ik heb daar persoonlijk uren en nachten in gestoken. Mede dankzij Philippe Goffin, toenmalig minister van Buitenlandse Zaken, werden er honderden oplossingen gevonden. Maar de schade was aangericht! Vandaag, en daar ben ik trots op, we hebben de gelijkheid in België bevorderd!"

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team