Zoeken

Woedende Ban Ki-moon ziet af van bezoek aan Marokko

17 maart 2016 - 14:15 - Marokko

©

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon heeft een bezoek aan Marokko geannuleerd. De VN verantwoordelijke werd in juli in het koninkrijk verwacht. Zijn beslissing volgt op de mars van zondag in Rabat na zijn omstreden uitspraken over de Sahara eerder deze maand.

Persagentschap AFP vernam van de woordvoerder van Ban Ki-moon dat de VN-secretaris niet van plan was zijn woorden terug te nemen. Hij noemde tijdens een bezoek aan Algerije en de kampen van Tindouf de aanwezigheid van Marokko in de Sahara een bezetting.

Marokko kondigde gisteren zijn financiële bijdrage aan de VN-vredesmissie Minurso stop te zetten. Volgens woordvoerder Stéphane Dujarric zal de VN de nodige maatregelen treffen om te garanderen dat de Minurso haar werk kan verder zetten. Marokko gaf jaarlijks 20 miljoen dirham aan de missie voor voeding en huisvesting van Blauwhelmen.

Marokko gaat tevens het merendeel van het Marokkaans personeel dat voor de Minurso werkt en soldaten die voor andere VN-vredesmissies in de wereld werken terughalen.

Ban Ki-moon reageerde maandag woedend op de betoging van zaterdag in Rabat. Ruim 3 miljoen mensen waaronder meerdere regeringsleden waren op de mars aanwezig.

Bladna.nl