Zoeken

Amerika steunt Marokkaanse autonomieplan voor Sahara

20 maart 2016 - 14:00 - Marokko

©

De Verenigde Staten hebben opnieuw hun steun geuit aan het Marokkaanse autonomieplan voor de Sahara.

Washington beschouwt het plan als "serieus, realistisch en geloofwaardig". Dat laat de permanente vertegenwoordiging van de VS bij de Verenigde Naties in een tweet weten. Het voorstel van Marokko kan "voldoen aan de aspiraties van de Westelijke Sahara".

Marokko heeft ook steun gekregen van Frankrijk, Spanje, Portugal, Senegal, Japan en Egypte tijdens een meeting van vijftien ambassadeurs op 17 en 18 maart. Maandag wordt een nieuwe meeting over de kwestie gehouden in het bijzijn van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties.

De spanningen over de Sahara kwestie laaiden deze week hoog op na omstreden uitspraken van Ban Ki-moon over de Marokkaanse "bezetting". Volgens persagentschap MAP namen 3 miljoen mensen deel aan een mars in Rabat tegen de uitspraken van de secretaris-generaal van de VN. Ban Ki-moon reageerde woedend op de actie en liet dat aan de Marokkaanse autoriteiten weten.

Marokko antwoordde door het einde van zijn financiële bijdrage aan de VN-vredesmissie Minurso aan te kondigen. Het koninkrijk is intussen gedeeltelijk op deze beslissing teruggekomen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team