Zoeken

Arganolie, superheld van de schoonheid

13 augustus 2014 - 21:41 - Marokko

©

De Britse krant Daily Mail heeft onderzoek gedaan naar de productie van arganolie door vrouwencoöperaties in de Marokkaanse Souss-regio. In een dossier gepubliceerd op 5 augustus wordt de Marokkaanse olie een "superheld van de schoonheid" genoemd, die de grootste beroemdheden ter wereld wist te verleiden met haar vele deugden.

Beroemdheden uit de film-, muziek- of modewereld zoals Kim Kardashian, Madonna, Eva Mendez, Gisele Bundchen, Katy Perry en Selena Gomez, gebruiken arganolie, ook wel "vloeibaar goud" genoemd, als een dagelijkse schoonheidsproduct.

Voor zijn onderzoek ontmoette een verslaggever van Daily Mail een groepje vrouwen in de Amazigh-regio Souss, de enige plek ter wereld waar Arganbomen natuurlijk groeien. De vrouwen die hij ontmoette, hebben in 2007 een coöperatie opgericht. De meeste van deze hardwerkende vrouwen zijn ongeletterd. Samen produceren zij een 100% biologische arganolie, die wordt geëxporteerd over de hele wereld.

Hun coöperatie genaamd "Tighanimine" wordt ondersteund door het beroemde Britse schoonheidsmerk Neal’s Yard Remedies, gespecialiseerd in natuurlijke en biologische verzorgingsmiddelen voor de huid. In totaal werken een zestigtal vrouwen voor de coöperatie, die als eerste arganolie producent het label "eerlijke handel" kreeg.

De oprichting van de coöperatie zorgde ervoor dat de levensomstandigheden van vrouwen uit de regio en van hun gezinnen, aanzienlijke verbeterden. "Deze vrouwen, vroeger volledig afhankelijk van hun mannen, leveren nu een bijdrage aan de kosten van levensonderhoud en kunnen zelfs de opleiding van hun kinderen betalen", aldus de krant. Hun succes heeft andere vrouwen aangemoedigd om hun eigen coöperaties te beginnen, in de hoop op een beter leven voor hun gezinnen.

Arganboom in Marokko

Israël ontwikkelt genetisch gemanipuleerd arganbomen

Marokko riskeert zijn titel van enige producent van arganolie in de wereld te verliezen door een nieuwe concurrentie uit Israël. Israëlische botanici zijn er na 25 jaar research namelijk in geslaagd om arganbomen in Israël te laten groeien. Deze zijn genetisch gemanipuleerd om meer en grotere arganvruchten te produceren. Uit deze vruchten wordt als gevolg meer olie gewonnen dan bij arganbomen in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team