Zoeken

Amnestie voor cannabiskwekers in Marokkaanse Rif?

9 maart 2015 - 23:06 - Marokko

©

Oppositiepartij Istiqlal heeft in het Parlement opnieuw gepleit voor amnestie voor cannabiskwekers in de Marokkaanse Rif-regio.

Volgens Assabah heeft de parlementaire groep van de Istiqlal onder leiding van Noureddine Mediane, gepleit voor de invoering van een wet waarin amnestie wordt verleend aan cannabiskwekers in het noorden van Marokko. De groep voert druk uit op de Commissie Justitie om een wetsvoorstel in die zin goed te keuren.

Noureddine Median stelt dat cannabisteelt gunstig kan zijn voor de bevolking indien het op een juiste en gecontroleerde manier gebeurt. Wanneer hem een politieke zet wordt verweten ontkent Median, maar geeft wel toe dat cannabiskwekers een gevangenisstraf vrezen en dat dat een "negatieve invloed heeft op de inschrijvingen op de kiezerslijsten".

Deze verzoek tot amnestie is niet nieuw. In 2002 had de Istiqal reeds geprobeerd om cannabisteelt legaal te maken. De PAM had kort daarvoor hetzelfde voorgesteld. Het aantal cannabisboeren in het noorden van Marokko wordt op 300.000 geschat.

In 2013 had de Riffijnse activist Chakib El Khayari ons verteld dat de legalisering van cannabisteelt voor industriële en medische doeleinden, duizenden boeren in het Rifgebergte uit de klauwen van drugsbaronnen zou helpen. Bovendien zou het volgens hem een meevaller zijn voor de Marokkaanse economie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team