23 augustus 2020 - 21:30 - Wereld
Amine, een jonge Marokkaan die illegaal in Melilla verblijft, ligt sinds afgelopen zondag tussen leven en dood in een ziekenhuis in de enclave.
De jongeman afkomstig uit Ouarzazate, wist een jaar geleden Melilla binnen te komen. Hij hoopte er hulp te vinden voor zijn gezondheidsproblemen, tevergeefs.
Amine lijdt aan jaren aan nierfalen en had een dialysebehandeling nodig. Hij vroeg herhaaldelijk hulp aan de autoriteiten in Melilla, maar kreeg die niet vanwege zijn situatie.
De jongeman werd systematisch uit het ziekenhuis weggestuurd. "Ik ben bang om te sterven als ze me naar Marokko terugsturen, want ginder heb ik geen toegang tot dialyse en leef ik bovendien op straat waar ik me niet eens kan wassen, wat in het geval van mijn ziekte problematisch is. Ik wil gewoon mijn situatie in orde brengen om te kunnen worden verzorgd. Dat is alles wat ik wens.", verklaarde Amine kort voor hij in een kritieke toestand in het ziekenhuis belandde.
Cadena Ser, bekende Spaanse radiozender, contacteerde zijn familie in Marokko. Youssef, een familielid van Amine, stelt dat zijn familie niet weet waarom de jongeman uit het ziekenhuis was gezet. "We hopen nu enkel op goed nieuws van het ziekenhuis waar hij in coma ligt.", aldus Youssef, volgens wie een niertransplantatie zou zijn aangevraagd.
Een activist in de Spaanse enclave vertelde aan de zender dat hij zelf kort na de aankomst van Amine de autoriteiten op de hoogte had gebracht van zijn gezondheidsproblemen, maar dat daar geen gevolg aan was gegeven. De jongen was op zijn 18e verjaardag, toen de lockdown al van kracht was, uit het opvangcentrum voor minderjarigen gezet en leefde sindsdien op straat.
Lamine Yamal is Marokkaan!
Douanegids 2025: nieuwe regels voor Marokkaanse diaspora
EasyJet start nieuwe wintervluchten naar Marokko
Controversiële campagnes in Marokko zorgt voor spanning
Verdachte dood tiener schokt Marokkaans dorp
Steen door voorruit auto Cheb Rezki op snelweg
Nederlandse kinderopvang schuldig aan dood 2-jarige Amin
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
McDonald’s verrast met Marokkaanse Hawaï
Drugs uit Marokko en Colombia nu via Spaanse rivier
Bengalese topfunctionaris reist met munitie naar Marokko
Borgerhoutse burgemeester zoekt rust in Tanger
Verhoogde Spaanse surveillance bij enclaves, Marokko in het vizier
Antwerpse moskee krijgt dreigbrief en kogel