15 april 2025 - 16:00 - Wereld
Met golven van arrestaties, massale uitzettingen en een restrictief visumbeleid lijken de Verenigde Staten een steeds minder veilige haven te worden voor migranten, met name uit Marokko. Deskundigen wijzen op een groeiende onzekerheid, met name in het kader van asielprocedures en de samenwerking met buurland Canada. De wederkerigheid die ooit bestond in de behandeling van asielverzoeken tussen beide landen, lijkt verleden tijd.
"Het is duidelijk dat dit niet langer het geval is," constateert François Crépeau, hoogleraar rechten aan de McGill University, die stelt dat migranten de prijs betalen voor deze situatie. Er kan geen "gelijkwaardigheid" worden vastgesteld tussen de Canadese en Amerikaanse asielprocessen, legt Lauren Lallemand, mededirecteur van de Canadese Raad voor Vluchtelingen (CCR), uit. "Dit zijn geen vergelijkbare asielprocedures; het is veel beperkter in de Verenigde Staten, om nog maar te zwijgen van de tamelijk extreme detentiepraktijken," licht ze toe tegenover de krant Le Devoir.
Lees ook: Reis naar Amerika dreigt nachtmerrie te worden voor Marokkanen
De overeenkomst tussen Canada en de Verenigde Staten die deze wederkerigheid vastlegt -bekend als de Safe Third Country Agreement- staat ter discussie. Volgens voormalig conservatief adviseur Dimitri Soudas respecteert de overeenkomst de mensenrechten niet en moet deze daarom "geannuleerd" worden. Professor Crépeau pleit echter niet voor annulering, maar suggereert dat lagere rechtbanken zich over individuele gevallen buigen om zo per zaak jurisprudentie op te bouwen. "Ik zou graag zien dat een rechter ingrijpt en zegt: ja, oké, de overeenkomst zou normaal gesproken moeten gelden, maar niet in dit specifieke geval, omdat er dit of dat risico is," meent hij. Hij merkt echter op dat de meeste asielzoekers de financiële middelen missen voor dergelijke lange juridische procedures.
Lees ook: Verenigde Staten: immigratiebeleid Marokko onder druk
Ondertussen worden migranten in de Verenigde Staten vaak behandeld als criminelen en zonder proces uitgezet, wat een schending van hun rechten inhoudt. "De regering-Trump probeert met name aan te tonen dat ze iedereen kunnen arresteren, op elk moment, om welke reden dan ook, wat een schending van de rechtsstaat is in elk opzicht," waarschuwt Crépeau, wijzend op de willekeur die migranten treft en de rechtsonzekerheid die dit met zich meebrengt.
Marokko schrapt douanerechten op Turkse importen
Hakim Ziyech weigert miljoenenvoorstellen uit Golf
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
Tetouan sluit vieze fastfoodzaken
Weer vrouw aangerand op straat in Tanger: publieke woede groeit
Vijgcactus in Marokko is onbetaalbare luxe geworden
Marokkaanse en Nederlandse vrouwen sterven door explosie in Spaanse bar
McDonald’s verrast met Marokkaanse Hawaï
Drugs uit Marokko en Colombia nu via Spaanse rivier
Bengalese topfunctionaris reist met munitie naar Marokko
Borgerhoutse burgemeester zoekt rust in Tanger
Verhoogde Spaanse surveillance bij enclaves, Marokko in het vizier
Antwerpse moskee krijgt dreigbrief en kogel
Trauma na vlucht: passagier Manchester-Agadir vertelt