Zoeken

Meer kinderen naar school in Marokko dankzij onderwijs Amazigh

1 juli 2014 - 19:10 - Gemeenschap

┬ę

Volgens de Organisatie der Verenigde Naties voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (Unesco) heeft de invoering van het Tamazight in het basisonderwijs geleid tot een toename van het aantal schoolgaande kinderen in Marokko.

Marokko besloot in 2003 Tamazight te gaan onderwijzen aan leerlingen van het basisonderwijs. Het percentage kinderen die nooit naar school zijn geweest is als gevolg daarvan afgenomen van 9% in 2003 naar 4% in 2009.

Beter nog, tussen 2000 en 2013 is het aantal ongeschoolde kinderen in Marokko met 96% gedaald.

Sinds eind vorig jaar wordt er in Marokko ook sterk gedebatteerd over het gebruik van het Darija in het basisonderwijs. Initiatiefnemer Noureddine Ayouch had hierover een brief aan Koning Mohammed VI gestuurd. De maatregel wordt ondersteund door meerdere Marokkaanse verenigingen voor het onderwijs. In Marokko beheersen namelijk slechts 6% basisschoolkinderen klassiek Arabisch (foesha).

Het nieuw rapport van de Unesco analyseert het beleid van tientallen landen in de wereld wat betreft scholing van kinderen. Wereldwijd gaan ruim 58 miljoen kinderen tussen 6 en 11 jaar niet naar school. Waarschijnlijk zullen 43% van hen dat ook nooit doen. In het laatste decennium zijn 17 landen erin geslaagd het aantal niet schoolgaande kinderen met 90% te verminderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team