Zoeken

Aïcha Mokhtari zaak: vier ministers voor het Hooggerechtshof

25 maart 2011 - 08:44 - Marokko

©

De familie van Aïcha Mokhtari, die van botkanker overleed in augustus 2009, heeft besloten een klacht in te dienen bij het Hooggerechtshof van Rabat tegen vier ministers, die hebben verzuimd hulp te bieden aan een persoon in gevaar.

Premier Abbas El Fassi, minister van Buitenlandse Zaken Taieb Fassi Fihri, minister van Volksgezondheid Yasmina Baddou, en voormalig minister van Binnenlandse Zaken Chakib Benmoussa, zijn getroffen door deze klacht. De voormalige Wali van het Orientaal-regio, Mohamed Ibrahimi, zal ook worden opgeroepen in deze zaak.

De klacht werd ingediend door de broer van Aïcha, Aziz Mokhtari, die bovengenoemde personen beschuldigd "verzuimd hulp te hebben geboden aan een persoon in gevaar" en van "nalatigheid" in het geval van Aïcha Mokhtari.

De broer van de overledene had ook het voornemen geuit in januari de Franse regering aan te klagen. Deze had een visum geweigerd aan zijn zus om behandelt te worden in Frankrijk, en tegen Lakhdar Haddouche en Omar Hjira, voormalige en huidige burgemeesters van Oujda.

Afgelopen september al had het Administratieve rechtbank van Oujda premier Abbas El Fassi en minister van Volksgezondheid Yasmina Badou veroordeeld tot 45 miljoen dirham schadevergoeding in deze zaak.

Aicha Mokhtari, bij wie de kanker werd gediagnosticeerd in 2007, werd behandeld in het Centrum voor Oncologie Hassan II van Oujda. Gezien haar toestand hadden de artsen haar aangeraden de behandeling in Frankrijk voort te zetten. Helaas werd haar visum geweigerd door het consulaat van Frankrijk in Fez wegens een homonymie probleem. Een Algerijnse met dezelfde naam had namelijk een visumaanvraag ingediend in Oran, die was geweigerd. Tot op heden weigert het Consulaat van Frankrijk zijn fout te erkennen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team