Zoeken

Aboutaleb onder vuur: "Elke moslim is een beetje salafist"

27 december 2017 - 14:19 - Marokkanen in het buitenland

©

Ahmed Aboutaleb is in opspraak gekomen na uitspraken over de moslims en de jihad in een interview met NPO Radio 1.

De Rotterdamse burgemeester verklaarde dat hij ook weleens een jihadist was. "Ik sta elke dag om 7 uur op om het goede te doen voor een stad in Nederland. Dat is de jihad in zijn puurste vorm."

Presentator Tijs van den Brink stelde dat dat niet een vorm van jihad is die in Nederland gekend is. Aboutaleb antwoordde dat er meerdere definities van jihad zijn, "waarvan de gewapende strijd slechts een vorm is en die valt ook nog eens uiteen in de verdediging en de aanval inzetten."

De politicus sprak ook over het salafisme en stelde zich daar in de kern geen zorgen over te maken. "Salafisten vind je ook onder christenen, als je het taalkundig benadert. Salaf is voorganger, en een salafist is iemand op zijn voorganger wil lijken. Bijvoorbeeld een moslim die graag op Mohammed wil lijken. In het christendom heb je ook mensen die graag op Christus willen lijken in hun doen en laten. Elke moslim is een beetje salafist."

Het salafisme verbieden is daarom fout volgens Aboutaleb. Wel moet er worden ingegrepen tegen salafisten die geweld gebruiken. Zij vormen een overzichtelijke groep die moet worden opgespoord en geïsoleerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team