Zoeken

2M maakt inspirerend portret van kankerpatiënt Kaoutar Rouibaa

28 december 2020 - 17:00 - Marokko

©

Toen bij de Marokkaanse Kaoutar Rouibaa kanker werd vastgesteld zag zij grofweg twee opties: jezelf laten overweldigen door de ziekte of je leven in eigen hand nemen en elke dag intensief leven alsof het de laatste is. In een portret dat televisiezender 2M over de Marokkaanse heeft gemaakt, blijkt dat zij, ondanks de verwoesting die het in haar leven heeft aangericht, voor de tweede optie heeft gekozen.

"Ons leven is nu, laten we genieten van het leven". Met dit motiverende citaat sluit Kaoutar haar dagelijkse fitness-sessie af. Ze probeert samen met haar vrienden het leven van zijn mooie kant te bekijken. Op een ochtend kwam ze er bij toeval achter dat ze ernstig ziek was. Zelf dacht ze dat het ging om een milde ziekte, maar de diagnose in het ziekenhuis was hard en duidelijk. Ze had een kwaadaardige tumor in haar lijf.

De wandeling die Kaoutar elke ochtend maakt is belangrijk voor haar. Het helpt om een dagelijkse routine vast te houden. Volgens haar coach, Zineb Bennouna, zorgt de wandeling vooral ook voor een betere band tussen de patiënt en de dokter. Het is voor Kaoutar makkelijker om met haar coach te praten in deze informele setting.

De jonge vrouw heeft tot nu toe alle stadia van haar ziekte met moed en positiviteit doorstaan. Sinds het begin van haar ziekte wordt ze bijgestaan door oncoloog Naoufal Mamou. Hij beschrijft Kaoutar als een positieve en sterke vrouw die zonder te klagen de ergste periodes van haar ziekte heeft doorgemaakt. De jonge vrouw zegt dat het haar keuze was "om de ziekte te aanvaarden en het kalm, positief en optimistisch te benaderen".

Psycholoog en psychotherapeut Chainaz Mokhtari bewondert de mentale kracht van Kaoutar. Volgens haar is deze positieve houding erg belangrijk voor het herstelproces. Ook de hulp van haar vrienden en familie zijn een steun om de strijd tegen borstkanker te winnen.

Via sociale media probeert Kaoutar haar lotgenoten te helpen in hun strijd. Ze wil laten zien dat de diagnose kanker niet het einde van de wereld betekent. Ook in onzekere tijden is het volgens de Marokkaanse belangrijk om "kalm en optimistisch te blijven".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team