Zoeken

Zwangerschap: wel of niet meedoen met de Ramadan?

13 maart 2024 - 11:00 - Marokko

©

De Ramadan is voor moslims een heilige maand van vasten, gebed en bezinning. Maar voor zwangere vrouwen is er de lastige vraag of ze wel of niet mee moeten doen met het vasten. Wat zijn de risico’s en voordelen? En wat is de beste keuze voor de gezondheid van moeder en kind?

De islam geeft zwangere vrouwen de keuze om niet te vasten tijdens de Ramadan. De gezondheid van de moeder en het kind is belangrijker dan het religieuze gebod. Vrouwen die toch willen vasten, wordt aangeraden om eerst hun arts te raadplegen.

Lees ook: Groene Ramadan: Haagse moskee bant plastic flesjes

Uit onderzoek blijkt dat het vasten tijdens de Ramadan geen grote gevolgen heeft voor de meeste zwangerschappen. Bij vrouwen met diabetes of een slechte voedingstoestand is het risico op complicaties wel hoger.

Een belangrijke factor is hydratatie. Zwangere vrouwen, of ze nu vasten of niet, moeten extra goed opletten dat ze voldoende vocht binnenkrijgen. Vooral in warme klimaten is dit van essentieel belang.

Lees ook: Marokko stuurt honderden imams naar het buitenland voor Ramadan

De beste keuze is om te luisteren naar zijn lichaam. Als men zich goed voelt en geen risico’s loopt, kan men in overleg met de arts besluiten om te vasten. Maar als men zich zwak voelt of twijfelt, is het beter om voorzichtig te zijn en te kiezen voor de gezondheid.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team