Zoeken

"Waarom doe je de Ramadan niet? Speel je de Europeaan of wat?"

11 maart 2024 - 22:00 - Wereld

©

De Ramadan is begonnen en voor de 600.000 moslims in België betekent dat een maand van vasten, gebed en bezinning. Maar wie om wat voor reden dan ook niet meedoet, ervaart soms druk vanuit de gemeenschap.

"Ramadan niet doen was de laatste daad van mijn apostasie", vertelt Samir, een 35-jarige Belgische Marokkaan. Hij woont in Molenbeek en werkt in Brussel, waar de meeste van zijn collega’s moslim zijn. Zelf kiest hij ervoor om niet te vasten, wat hem opmerkingen oplevert in de sportschool en zelfs op straat. "Waarom doe je de Ramadan niet? Speel je de Europeaan of wat?", werd hem al eens toegebeten. Samir voelt zich genoodzaakt om te liegen en zich te verstoppen om te eten en te drinken.

Lees ook: Ramadan Marokko: in het openbaar eten kan je in de gevangenis doen belanden!

Najlaé, een 49-jarige vrouw van Marokkaanse afkomst, heeft al jaren geleden afstand genomen van de islam. "Ik heb me lang afgevraagd of ik wel in deze patriarchale religie thuishoorde", vertelt ze. "De Ramadan was een van de druppels die de emmer deed overlopen." Najlaé’s familie heeft haar verstoten vanwege haar keuze, maar ze staat erachter: "Ik ben nu atheïst, en mijn kinderen ook. We leven ons leven zoals we dat willen."

Lees ook: Marokkanen verdeeld over eten tijdens Ramadan

De Ramadan is een periode van bidden en vasten en is één van de pijlers van de islam. Gedurende de Ramadan moeten gelovigen - met uitzondering van de zwaksten in de samenleving - zich van zonsopgang tot zonsondergang onthouden van eten, drinken, roken en geslachtsgemeenschap. Uitzonderingen worden gemaakt voor kinderen die de puberteit nog niet hebben bereikt, zwangere vrouwen, zieken en ouderen. In België wordt de moslimbevolking geschat op 7% tot 9% van de totale bevolking. De meerderheid van de moslims is van Marokkaanse en Turkse afkomst.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team