Zoeken

Ramadan en sport kan, mits enkele tips

14 maart 2024 - 16:00 - Marokko

©

Sporten tijdens de Ramadan? Het kan zeker, mits je enkele belangrijke regels in acht neemt. Experts benadrukken dat gematigde lichaamsbeweging tijdens de vastenperiode zelfs gunstig kan zijn voor de gezondheid. Om optimaal te profiteren en risico’s te vermijden, zijn er echter enkele praktische tips.

Vergeet intense trainingen in de ochtenduren. Kies liever voor het moment net voor de iftar (het verbreken van het vasten), aangezien je lichaam dan de tijd heeft om verloren mineralen te herstellen.

Lees ook: Ramadan: maand van spiritualiteit... en conflicten?

Pas je trainingsroutine niet drastisch aan. Blijf trouw aan de activiteiten die je gewend bent. Verminder wel de intensiteit van zware oefeningen en beperk de duur tot gemiddeld 45 minuten.

Beginners doen er goed aan om te kiezen voor lichte activiteiten. Zwemmen, wandelen of fietsen zijn perfecte keuzes om gezondheidsrisico’s te vermijden.

Drink bewust extra water in de uren voor het vasten om te voorkomen dat je uitdroogt. Luister goed naar je lichaam en stop met sporten als je buikpijn, een snelle hartslag, spierpijn of hoofdpijn ervaart.

Voor je voeding, ga voor gebalanceerde maaltijden met complexe koolhydraten (brood, rijst) en eiwitten (zuivelproducten, vlees, vis). Vergeet fruit en groenten niet voor een essentiële toevoer van vitamines en mineralen. Cafeïne, thee en frisdrank zijn tijdens de iftar te vermijden.

Lees ook: Zwangerschap: wel of niet meedoen met de Ramadan?

Door deze adviezen op te volgen, ervaar je alle voordelen van sport tijdens de Ramadan, zonder je gezondheid in gevaar te brengen.

Let op:

 Raadpleeg altijd een arts voordat je met sporten begint tijdens de Ramadan, zeker als je een chronische aandoening hebt.
 Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, moeten ook advies inwinnen bij hun arts.
 Het is belangrijk om naar je lichaam te luisteren en jezelf niet te overtreffen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team