Zoeken

Ramadan Marokko: in het openbaar eten kan je in de gevangenis doen belanden!

5 maart 2024 - 11:00 - Marokko

©

De start van de Ramadan op 11 maart bracht de discussie over eten in het openbaar tijdens de vastenmaand weer naar boven. In Marokko is dit een controversieel onderwerp, met aan de ene kant de religieuze plicht tot vasten en aan de andere kant de vrijheid van individu.

Artikel 222 van het Marokkaanse Strafwetboek criminaliseert het verbreken van het vasten in het openbaar tijdens de maand Ramadan. Dit kan leiden tot een gevangenisstraf van 1 tot 6 maanden en een boete van 200 dirham. De afgelopen jaren zijn hier al verschillende mensen voor veroordeeld.

Lees ook: Wanneer begint de Ramadan in Marokko?

Het Instituut voor Politieke Studies Deleuze beschouwt dit artikel als een schending van de individuele vrijheid die gegarandeerd wordt door de grondwet. De organisatie pleit dan ook voor de afschaffing van deze wet. Ze benaderde verschillende politieke partijen om steun te krijgen, maar die hielden zich tot nu toe stil.

De campagne "Eten is geen misdaad" die Deleuze op sociale media lanceerde, riep gemengde reacties op. Sommigen steunen de oproep tot decriminalisering, terwijl anderen die bekritiseren. Activist Azzedine Sarifi beschuldigde de initiatiefnemers ervan "buiten de Marokkaanse samenleving te staan" en de opmars van extremisme te bevorderen. Activist Walid Al Najmi daarentegen noemt de wet "belachelijk" en vindt het "onredelijk dat iemand in een modern land gestraft wordt voor eten tijdens de Ramadan."

Lees ook: Ramadan verboden in Frankrijk? Regering antwoordt

De directeur van het Instituut benadrukt dat er geen Koranverzen of hadith van de Profeet Mohammed zijn die sancties opleggen aan mensen die niet vasten. Hij vindt dat de wet de individuele vrijheid in de openbare ruimte moet beschermen. Bovendien wijst hij erop dat de sluiting van restaurants en cafés gedurende een maand de Marokkaanse economie, met name de toeristische sector, schade toebrengt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team