Zoeken

Marokkaanse uit partij gezet na benoeming tot minister in Frankrijk

13 januari 2024 - 07:00 - Wereld

©

De Franse president Emmanuel Macron heeft Rachida Dati, een vooraanstaande rechtse politicus en voormalig minister van Justitie, benoemd tot de nieuwe minister van Cultuur.

Rachida Dati, van Marokkaanse afkomst en momenteel burgemeester van een district in Parijs, neemt de leiding over van het ministerie van Cultuur. Dati was eerder minister van Justitie. Haar termijn wordt herinnerd om de controversiële hervorming van de gerechtelijke kaart, die kritiek ontving van 8000 Franse magistraten die haar beschuldigden van onbuigzaamheid en een gebrek aan dialoog.

Lees ook: Magistraat gestraft om schrijven over zwangerschap Rachida Dati

Kort na haar benoeming op donderdag werd bekend dat Rachida Dati, lid van de rechtse oppositiepartij Les Républicains (LR), uit de partij is gezet.

Lees ook: Voormalige Frans-Marokkaanse minister Rachida Dati bespot om botox-gezicht (video)

Emmanuel Macron heeft zijn nieuwe regering de opdracht gegeven om zich in te zetten voor de "herbewapening" op industrieel, economisch, Europees en burgerlijk vlak, en voor de "regeneratie" van het land. Dit komt na een start van zijn tweede ambtstermijn zonder absolute meerderheid in het parlement, waardoor hij genoodzaakt is te onderhandelen met de rechtse partij LR over zijn belangrijkste hervormingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team