Zoeken

Marokko verhoogt militair budget om regionale overmacht te bereiken

27 april 2023 - 10:00 - Marokko

©

Marokko heeft zijn militaire budget de afgelopen vijf jaar met ongeveer 32% verhoogd, van 3,7 miljard dollar in 2018 tot 5 miljard dollar in 2022. Dat blijkt uit een recent rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI).

Marokko heeft ervoor gekozen zijn leger te moderniseren als onderdeel van het vijfjarenplan 2017-2022, voor het bereiken van een "regionale overmacht". Het koninkrijk heeft in die periode 20 miljard dollar uitgetrokken om dit strategische doel te bereiken. Maar ondanks de aanzienlijke investering staat Marokko wereldwijd op de 29ᵉ plaats als wapenimporteur, terwijl Algerije op plaats 18ᵉ staat.

Lees ook: Bewapening van Marokko blijft Spanje zorgen baren

Marokko koopt zijn wapens voornamelijk in de Verenigde Staten (76%), Frankrijk (15%) en China (6,8%). Algerije daarentegen heeft Rusland (73%), Duitsland (10%) en Frankrijk (5,2%) als belangrijkste wapenleveranciers. De wapenwedloop tussen de twee landen is deels geworteld in het Sahara-conflict. "Het territoriale geschil tussen de twee landen over de Westelijke Sahara, dat vaak een grote invloed heeft op hun militaire uitgavenbeleid, duurde voort in 2022", schrijft SIPRI in haar rapport.

Lees ook: Marokko wil defensiebudget verhogen vanwege Algerije

De spanningen tussen Marokko en Algerije zijn de afgelopen jaren om verschillende redenen opgelopen. De Marokkaanse regering en het koninklijk kabinet hebben tevergeefs een reeks initiatieven genomen voor dialoog, in de hoop de spanningen, die de vrede en veiligheid van de hele regio bedreigen, te verminderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team