Zoeken

Vleestekort: Marokko doet beroep op Australië

31 juli 2023 - 20:00 - Economie

©

Geconfronteerd met een tekort aan rood vlees veroorzaakt door een ernstige droogte die zijn veeteeltsector treft, wendt Marokko zich tot Australië om vee te importeren. Rabat diende hiervoor een verzoek in bij de federale minister van Landbouw, Murray Watt.

Bij afwezigheid van zijn traditionele leveranciers van vee uit het Midden-Oosten en Afrika, die ook kampen met watertekorten en klimaatverandering, vraagt Marokko Australië om hulp. In een verklaring aan de Australische media ABC, zegt federale minister van Landbouw Murray Watt dat hij "een verzoek van Marokko heeft ontvangen om onderhandelingen te starten over de import van vee uit Australië, inclusief de voorgestelde voorwaarden voor de handel".

Lees ook: Marokkanen mijden ingevoerd Braziliaans vlees

Maar de huidige omstandigheden op de Australische markt zijn niet ideaal. "We hebben benadrukt dat er een aantal factoren zijn die we moeten overwinnen om dit te bereiken en we zien geen korte of middellange termijn oplossing. In het onwaarschijnlijke geval dat er een langetermijnkans zou zijn, zou het misschien de moeite waard zijn om dit te overwegen, maar op dit moment lijkt dat niet het geval te zijn", zegt Murray Frangs, directeur-generaal van Rural Export and Trading WA.

Lees ook: Marokko: sterke stijging prijs kippenvlees sinds versoepeling coronamaatregelen

De Australische minister verwijst met name naar het Australische garantiesysteem van de toeleveringsketen van exporteurs (ESCAS), dat vereist dat importerende landen adequate faciliteiten en processen voor het vervoer van levend vee garanderen. Australië houdt ook vast aan zijn plannen om de zeetransport van levende dieren te verbieden. Daarnaast is er de toepassing door Marokko van douanerechten van 200% op de invoer van vee, een maatregel die nadelig is voor de Australische markt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team